Actualitate

Maia Sandu criticată pentru că refuză să spună clar și răspicat că moldovenii sunt români – „Nu există națiune moldovenească”

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, scrie că, în ultima duminică a lunii iunie, marcăm Ziua Națională a Portului Popular., citez: “celebrând tradiția, legătura de sânge și respectul de neam […]. Portul popular oglindește cu adevărat întregul spectru al ADN-ului nostru”.

Doamnă președintă, oare e chiar atât de greu să scrieți clar și răspicat: legătura de sânge între noi, românii, neamul nostru românesc, ADN – ul românesc?

Altfel, vă întreb: despre care legătură de sânge vorbiți, între cine? Despre care ADN și neam vorbiți? Mongol, slav, columbian etc?

Un lider, în afară de politică, trebuie să se îngrijească și de educarea unei societăți, să promoveze niște adevăruri, nu să alimenteze în continuare niște falsuri istorice, ocolind un adevăr istoric.

Nu există identitate moldovenească.
Nu există popor moldovenesc.
Nu există națiune moldovenească.

Există o singură identitate – română.
Există un singur popor – român.
Există o singură națiune – română.

Noi suntem o bucățică dintr-un tot întreg!

Da, suntem moldoveni, vorba lui Mateevici, fii ai vechii Moldove, dar facem parte cu toții din marele trup al românismului, aşezat prin România, Bucovina, Transilvania. Fraţii noştri din Bucovina, Transilvania şi Macedonia nu se numesc după locurile unde trăiesc, ci-şi zic ROMÂNI.

Din punct de vedere regional sunt moldovean, oltean, bucovinean, ardelean, muntean, dobrogean sau bănățean, dar din punct de vedere național sunt român.

Și încă ceva important! Este incorect să spunem Moldova când facem referire la Republica Moldova. Succesorul de drept al Moldovei Istorice este România, nu Republica Moldova, care a apărut ca stat independent abia la 27 august 1991, iar denumirea juridică de Republica Moldova a fost adoptată pe 23 mai 1991.

Cronicarul moldovean, Miron Costin: „Că, măcar că ne chemăm acum moldoveni, dar nu întrebăm: «știi moldovenește?», ci «știi rumânește?», adică râmlenește.”

Cronicarul moldovean, Grigore Ureche: „De când s-au descălecat ţara, rumânii, câţi să află lăcuitori la Ţara Ungurească, şi la Ardeal, şi la Maramoroşu, de la un loc sântu cu moldovenii şi toţi de la Râm se trag”.

Istoricul, Nicolae Iorga: „În timpurile cele vechi, românii nu făceau nicio deosebire în ceea ce priveşte ţinuturile pe care le locuiau; pentru dânşii, tot pământul locuit de români se chema Ţara Românească. Ţara Românească erau şi Muntenia, şi Moldova, şi Ardealul, şi toate părţile care se întindeau până la Tisa chiar, toate locurile unde se găseau români”.

Autor: Vasile Munteanu

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Felicitări domnule Munteanu!!!
    Puțini oameni din RM mai au curajul să spună și să susțină adevărul. Inventează tot felul de idei și concepte (probabil „coapte” în laboratoarele moscălești) numai și numai să nu se vorbească de românitatea locuitorilor majoritari ai RM.

  2. Nea Chichirici din Ragalia poate sa scrie si sa spuna orice !
    Maia Sandu, fiind sefa “Statului Moldovenesc” ,trebuie sa se exprime conform constitutiei acestuia.
    Restul sunt vorbe de claca.
    P.S
    Intrebare :
    De ce nu organizati un referendum sa modificati constitutia”statului moldovinesc” si/sau sa realizati Unirea cu Tara Mama Romania ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *