Românii din Ucraina, scoşi de pe undele radio
Pentru a reduce din cheltuielile acestui radio naţional, cineva de la Kiev s-a gândit că ar fi bine să taie din orele de emisie în limba română. Este vorba de 4 ore și 25 de minute de limba română zilnic, emise de Radio Ucraina Internaţional, emisiune susţinută de 12 angajaţi. Nu cred că poate fi vorba de o economie colosală, în stare să pună pe picioare finanţele zguduite ale radioului ucrainean. Forumul Internaţional al Jurnaliştilor Români a reacţionat şi a cerut celor care au avut această idee să renunţe la proiectul de închidere al redacţiei de limbă română de la Radio Ucraina Internaţional. Conform preşedintelui FIJR, Romeo Couţi: „În această situaţie, e evident că Ucraina simulează respectarea valorilor şi obligaţiilor europene asumate. Motivele financiare nu constituie o justificare pentru această iniţiativă de limitare a drepturilor fundamentale ale minorităţilor naţionale”. Aşteptăm şi o reacţie oficială din partea statului român, mai ales că există o mulţime de înţelegeri, comitete şi comiţii româno-ucrainene care se străduiesc să îmbunătăţească situaţia minorităţilor naţionale.
Cel mai recent raport prezentat de Ucraina asupra respectării Convenţiei Cadru pentru Protecţia Minorităţilor Naţionale datează din 7 mai 2009. În acest raport, la pagina 82, Guvernul de la Kiev a inclus emisiunile în limba română ale Radio Ucraina Internaţional printre emisiunile de radio în limbile minorităţilor naţionale. Cumva trebuia să arate Consiliului Europei că minorităţile naţionale din Ucraina beneficiază de emisiuni în limba maternă. Cu cât mai multe ore de emisiuni în limbile minorităţilor naţionale, cu atât mai bine. În anul 2009, redacţia de limbă română a Radio Ucraina Internaţional a fost foarte bună, a fost inclusă în raportul prezentat la Consiliul Europei. În 2013, cei 12 redactori se pare că nu mai sunt foarte folositori, probabil Guvernul de la Kiev nu mai are nevoie să se laude cu toleranţa sa şi numărul mare de ore emise pe undele radio în limba română. Iar aici avem o problemă: rămâne impresia că Ucraina respectă angajamentele asumate prin Convenţia Cadru pentru Protecţia Minorităţilor Naţionale doar de dragul rapoartelor, şi nu pentru că ar considera minorităţile naţionale un element de îmbogăţire a culturii ucrainene.
Şi chiar dacă la o primă privire raportul din 2009 conţinea o mass-media în limba română dezvoltată, cu multe publicaţii şi multe ore de emisie radio şi TV, totuşi concluziile adoptate în martie 2011 de Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei afirmă că nivelul folosirii limbilor minorităţilor naţionale în mass-media electronică este nesatisfăcător. Pe scurt: scoaterea din grila de programe a Radio Ucraina Internaţional a redacţiei în limba română va înrăutăţi situaţia mass-media pentru minorităţile naţionale. Prin acest gest motivat de raţiuni financiare, Ucraina şi-ar încălca angajamentele internaţionale, s-ar dezice de raportul laudativ prezentat în anul 2009 la Consiliul Europei. Chiar nu pot să cred că Radioul ucrainean sărăceşte din cauza redacţiei de limba română.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!