Atitudini

Să zicem ca Moscova: lumea începe în anul 2013

Din păcate, nu este vorba de niciun fel de negocieri pentru cele 93 de tone de aur românesc confiscate de Lenin. Moscova a fost de acord cu reluarea întâlnirilor Comisiei mixte de istorici români şi ruşi care discută problema tezaurului României din Rusia. Diplomaţia rusă se ascunde de zeci de ani în spatele pretextului că nu există documente care să ateste ce s-a întâmplat cu aurul românesc, cel mai probabil a fost furat de alb-gardişti şi vândut capitaliştilor imperialişti pentru arme şi muniţie. Nu e chiar aşa: au mai scăpat din arhivele bine păzite de la Moscova unele documente care arată că Lenin primea rapoarte lunare privind rezervele de aur ale Uniunii Sovietice, iar aurul românesc era tratat în aceste rapoarte într-un capitol separat. Sarcina comisiei de istorici care discută despre aurul românesc furat de bolşevici este să identifice documentele din arhive şi să se pună de acord asupra istoriei prin care a trecut tezaurul. De prin anul 2006, această comisie şi-a încetat lucrările, iar ministrul Corlăţean a anunţat că Moscova a acceptat stabilirea unei noi întâlniri cu o agendă clară. Dacă şi când se va întâmpla acest lucru, asta rămâne de văzut. Cât despre speranţa ca istoricii ruşi să scoată din arhive documentele referitoare la aurul românesc şi să accepte o discuţie sinceră asupra acestui subiect, eu unul sunt extrem de sceptic. Dacă s-ar întâmpla aşa ceva, atunci ar trebui demarate şi negocieri pentru retrocedarea aurului – ceva ce cu siguranţă nu se va întâmpla în acest secol.

Dar toată această poveste ţine de istorie, iar ruşilor nu le place să discute istoria, lor le place să o impună. Vorba lui Eminescu: pentru Moscova lumea a început în anul 1812. Să zicem că pentru Moscova lumea începe în anul 2013 şi trebuie să ne resetăm relaţiile. Ce vrea Rusia de la România? Ministerul de Externe de la Moscova condus de Serghei Lavrov menţine un ton diplomatic, însă sunt transmise tot felul de mesaje pe canale paralele – de parcă postul de radio Vocea Rusiei finanţat de guvernul rus ar fi vreun mijloc mass-media independent. Şi în paralel cu vorbele frumoase spuse în timpul vizitei ministrului Corlăţean la Moscova, Vocea Rusiei ne-a împuiat capul cu tot felul de minunăţii. Politologul Alexandr Dughin ne-a zis-o verde-n faţă: România să intre în Uniunea Euroasiatică şi primeşte cadou Basarabia. De parcă România ar fi gata să denunţe mâine tratatele cu NATO şi Uniunea Europeană. O fi având România o căruţă de probleme de rezolvat, dar modelul politic din Belarus chiar nu este atractiv. Plus că Basarabia nu e un vagon cu aur pe care să ni-l predea domnul Dughin la Nistru contra unui proces-verbal de predare-primire. Basarabia nu este o moşie pe care să o înregistrăm la un notar cu schimbare de proprietar. Basarabia înseamnă oamenii mutilaţi de un regim criminal, Basarabia înseamnă un proces de recuperare a identităţii, dar ne întoarcem la istorie şi am stabilit că lumea începe în 2013, iar în 2013 Basarabia nu e a ruşilor ca să o dea ei cui vor. În toată această poveste Dughin este poliţistul cel bun.

Poliţistul cel rău este colonelul Igor Korotcenko care îi face pe români „idioţii Statelor Unite ale Americii” şi ameninţă că România va deveni ţintă pentru rachetele Rusiei dacă va fi instalat scutul american antirachetă. Prea multe comentarii nu-şi au rostul. Chiar dacă lăsăm istoria de-o parte, nu văd multe şanse de resetare a relaţiilor dintre România şi Rusia.


George Damian

George Damian este ziarist din anul 2001. A scris sau încă scrie pentru ZIUA, Deutsche Welle, Puterea, Magazin Istoric, Historia, Times New Roman, Timpul - Chișinău, Adevărul și moldNova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *