Istorie

02 iunie – Istoricul zilei

Elisabeta a II-a îi succeda la tron tatălui ei. Un comitet de încoronare a petrecut un an întreg planificând cea mai spectaculoasă celebrare din toate timpurile, la care toată ţară a participat, fiind primul eveniment de acest fel care a fost televizat. Elisabeta, pe care în copilărie familia o alintă spunându-i “Lilibet”, era căsătorită cu Prinţul Filip, de care se îndrăgostise la vârstă de 13 ani. Trei milioane de oameni s-au aliniat pe străzile Londrei, mulţi dintre ei petrecîndu-şi noaptea dinaintea serbării în aer liber, în aşteptarea procesiunii. 20 de milioane de britanici s-au adunat în faţă micilor ecrane, pentru a urmări evenimentul. Singură problema în acea zi a fost vremea – tipic britanică – căci a plouat cu găleată. Ceremonia solemnă a fost condusă de Geoffrey Fisher, arhiepiscop de Canterbury. La ceremonie au fost prezenţi reprezentanţii nobilimii britanice, reprezentanţii străini şi cei ai Commonwealth-ului. Toţi cei prezenţi au asistat la întreagă procesiune în ciuda ploii torenţiale. Domnia efectivă a reginei a început, însă, cu un an înainte de încoronare, după moartea tatălui ei, regele George al VI-lea, care suferea de cancer pulmonar. Ceremonia de încoronare a fost amânată pentru că regina a dorit să poarte doliu.

Tot astăzi:

Tot într-o zi de 2 iunie, în 1857, fermierul american James Gibbs patentă prima maşină de cusut care putea să şi brodeze, după ce, cu doi ani înainte, văzuse într-un ziar o fotografie a unei maşini de cusut. Invenţia lui era, însă, mult mai practică, mai uşoară şi costă numai 50 de dolari, jumătate din preţul unei maşini de cusut simple.

Pe 2 iunie 1880, Guvernul S.U.A. recunoştea independenţa de stat a României.

La dată de 2 iunie 1896 era semnat actul de naştere a radioului. Italianul Guglielmo Marconi primea patentul pentru invenţia să revoluţionară. Marconi, sistematizând datele şi invenţiile de până la el, a oferit lumii, în 1896 primul sistem practic de emisie şi recepţie bazat pe undele electromagnetice.

În 1897, pe 2 iunie, scriitorul Mark Twain răspundea zvonurilor privind moartea să, publicând în ziarul „New York Journal”, cel care îi tipărise deja necrologul, o notiţă scurtă şi plină de umor: “Ştirea despre moartea mea a fost o exagerare”. Mark Twain a murit abia peste 14 ani, în 1910.

La dată de 2 iunie 1924, Congresul S.U.A. le garanta amerindienilor cetăţenia americană.

Pe 2 iunie 1933, preşedintele american Franklin Roosevelt îşi dădea acceptul pentru că în interiorul Casei Albe să se construiască o piscină acoperită. Roosevelt fusese convins de medici că înotul îl va ajută se se trateze de poliomielita. Epidemiile de poliomielita erau ceva obişnuit în primele decenii ale secolului XX. Preşedintele american s-a îmbolnăvit de această boală la vârstă de 39 de ani, paralizând parţial. După ce şi-a terminat cele 4 mandate succesive la Casă Albă, Franklin Roosevelt şi-a transformat casă din Georgia, într-un centru de recuperare pentru bolnavii de poliomielita, iar câţiva ani mai târziu, piscină de la Casă Albă a fost transformată de Richard Nixon în sala de presă.

Tot într-o zi de 2 iunie, în 1979, avea loc prima vizită a unui Papa într-o ţară comunistă, vizită Papei Ioan Paul al ÎI-lea în Polonia, ţară să natală.

În 2002, pe 2 iunie, Paul McCartney avea şansă să îşi schimbe viaţă, dar nu profită de ea. Logodit deja cu Heather Mills, artistul britanic, în culmea nervilor după o ceartă cu iubita să, aruncă pe geamul hotelului inelul de logodnă pe care i-l dăruise. Dar dragostea era mare! Când s-a calmat, Paul McCartney a apelat la personalul de pază al hotelului, care, înarmat cu detectoare de metale, a reuşit să găsescă inelul de 15 mii de lire sterline. Peste 9 zile, pe 11 iunie 2002, Paul McCartney şi Heather Mills se căsătoreau. Dar căsnicia lor va dura 4 ani. În 2006, Paul a cerut divorţul, pe care l-a obţinut la începutul acestui an. Şi a fost obligat de tribunal să-I plătească lui Heather 50 de milioane de dolari. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *