Finanţe

Expert: Din lipsă de bani, zeci de spitale riscă să nu mai poată primi pacienți

Din lipsă de bani, avertizează autoarea studiului, zeci de spitale din ţară riscă să nu mai poată primi pacienţi spre sfârşitul anului 2015, iar managerii instituţiilor medicale se confruntă cu probleme la achitarea serviciilor pentru întreţinere sau procurarea medicamentelor.

Deși bugetul alocat sănătății în 2015 este cel mai mare de până acum, există foarte multe deficiențe în finanțarea sistemului de sănătate. Numai jumătate din resursele alocate sunt generate de asigurările obligatorii de sănătate. Plățile directe (20% din aceste resurse) sunt destul de scăzute comparativ cu statele UE.

Sistemul de sănătate este subfinanțat, iar investițiile în inovație sunt minime. Cheltuielile pentru sănătate în Republica Moldova se situează la doar 5% din PIB, în timp ce cheltuielile totale în sănătate au crescut considerabil.

Autoarea studiului a propus şi câteva soluţii pentru remedierea situaţiei. Una dintre ele ar fi majorarea finanţării sistemului prin suplimentarea resurselor şi utilizarea lor eficientă. O altă soluţie ar fi alocarea subvenţiilor de la bugetul de stat pentru persoanele scutite de plată, într-un mod cuantificabil, predictibil şi transparent.  Mariana Iațco observă și lipsa de transparență în finanțareasistemului de sănătate din Republica Moldova. „Sistemul de sănătate din Republica Moldova are nevoie imperativă de creștere a transparenței publicării regulate a informațiilor statistice referitoare la veniturile și cheltuielile în sistemul de sănătate”.

Timpul.md 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *