(PRESA STRĂINĂ) Putin ar putea provoca explozia prețului la petrol

În Occident se ştie că Putin este neputincios în faţă acestei probleme: Rusia singură nu poate mari preţul petrolului „Brent”. Dar preşedintele rus a aruncat şi înainte diverse surprize, notează autorii Foreign Policy.
Revista crede că Rusia are patru moduri în care ar putea declanşa o creştere a preţurilor la petrol.
1. Sabotajul negocierilor cu Iranul
Potrivit autorilor Foreign Policy, în cadrul negocierilor cu Iranul privind programul nuclear, Rusia a făcut constant un joc dublu. „Putin nu vrea că Iranul să se înarmeze cu arme nucleare, dar foloseşte interesul Occidentului pentru a impedica programul nuclear iranian în propriile scopuri”, – afirmă analiştii Foreign Policy.
Rusia furnizează Iranului tehnologie nucleară şi armele moderne.
Mulţi analişti cred că la câteva săptămâni după încheierea unui acord definitiv, Iranul va fi capabil să arunce pe piaţă încă 400 de mii de barili de petrol pe zi, iar după 9-12 luni – va aduce această cifra până la un milion. Prin urmare, creşterea preţurilor la petrol va fi întârziată cel puţin un an. Pentru Rusia această este o perioada critică, deoarece îşi propune în 2016 să reia creşterea economică.
Poate că, acum, Kremlinul visează în secret că discuţiile cu Iranul să eşueze şi infrastructură nucleară a Iranului să sufere o lovitură militară. Bombardamentele nu numai că vor duce la anularea perspectivei unor acorduri pe termen lung, dar, de asemenea, vor aruncă Orientul Mijlociu în haos. Teheranul a făcut deja să se înţeleagă în mod clar că în cazul unor atacuri militare va închide Strâmtoarea Hormuz.
2. Destabilizarea unor ţări mici producătoare de petrol
„Un astfel de scenariu nu este uşor de pus în aplicare. Că să existe vreun efect asura preţurilor, aprovizionarea cu petrol ar trebui să fie redusă cu 2-3 milioane de barili pe zi.
Cu toate acestea, în multe ţări mici producători de petrol situaţia nu este foarte stabilă. Autorii includ pe „lista scurtă” Venezuela, Irakul, Nigeria, Algeria, Azerbaijan, Kazakhstan şi chiar Mexicul. „Dacă Rusia va oferi spirjin mişcărilor de insurgenţi din aceste ţări, fiind ”specialistă” în a nega o astfel de activitate, se poate atinge efectul dorit”, – se spune în articol.
O altă cale, Rusia ar putea pune presiune sau chiar sabota conducte în unele ţări de tranzit.
3. „Destabilizarea unui important producător de petrol”
Un rol cheie în deciziile OPEC îl joacă Arabia Saudită. „Dar saudiţi au mai multe puncte slabe: în regiunile sudice – criză yemenită, ameninţarea internă a minorităţii şiite şi nemulţumirea generală a tinerilor” – spun autorii Foreign Policy.
„Dacă Rusia ar decide să ”lucreze” Arabia Saudită, ar putea oferi în secret sprijin unora dintre aceste grupuri, provocând astfel unor presiun suplimentare securitatea şi stabilitatea saudită. De altfel, ministrul de externe al Yemenului a susţinut recent că avioane ruse civile de transport furnizează arme rebelilor Huthis şiiţi.
„Planul ISIS este să răstoarne monarhia saudită. În cazul în care supravieţuirea regimului rus ar fi sub ameninţare din cauza preţului mic al petrolului, Moscova nu s-ar da în lături de la varianta extremă – acordarea de suport sub acoperire pentru jihadişti” – crede Foreign Policy.
4. Trimiterea de ”omuleţi verzi” în strâmtoarea Hormuz
Potrivit Foreign Policy, dacă strâmtoarea Hormuz ar fi blocată, aprovizionarea cu petrol pe piaţă mondială se va reduce imediat cu 20%.
Închiderea strâmtorii ar putea fi provocată de un mic grup de ”foşti angajaţi” ai serviciului de informaţii ruse cu vase mici, că cele folosite de Iran în strâmtoare în timpul războiului irano-rakian de la sfârşitul anilor 1980. În plus, Putin ar putea folosi submarine diesel ruse din seria Kilo, „imposibil de distins de submarinele iraniene, pentru a plasa mine (iarăşi, identice cu cele folosite de Iran, aprovizionat de ruşi)”. După descoperirea minelor în strâmtoare, preţul petrolului va sări în aer imediat, iar comunitatea internaţională va acuză Teheranul. Ca bonus, Rusia va obţine suspendarea negocierilor privind programul nuclear iranian.
Toate aceste opţiuni ar putea sună pentru cineva mult prea hollywoodian, dar liderii occidentali ar trebui să renunţe la aşteptările tradiţionale în ceea ce priveşte comportamentul Rusiei şi să reflecteze profund la întrebarea: ştie cineva de ce mai este în stare Putin?
sursa: paginaderusia.ro