Interviu

„Am rămas fidel valorilor democratice, dar nu am înțeles niciodată și nu am putut să accept doctrina nepotismului și a cumetrismului.”

– Dle Cernei, de ce candidați independent, acum? Mai cu seamă că nimeni din independenţi nu a izbutit să treacă pragul electoral?

– Am fost totdeauna alături de forțele democratice. M-am distanțat de aceste formațiuni pentru că am rămas fidel valorilor democratice, dar nu am înțeles niciodată și nu am putut să accept doctrina nepotismului și a cumetrismului.

Scopul principal pentru care am decis să particip în această competiție electorală ca și candidat independent vine în consens cu dispoziția electoratului dezamăgit de partidele puterii. Cetățenii țării trebuie să-și aleagă în parlament omul concret, care se angajează să promoveze anumite opțiuni, dar nu listele mafiei transpartinice. Odată ajunși în parlament, deputații din fracțiunile partidelor puterii uită de cei care le-au delegat dreptul de a guverna în numele lor și că suveranitatea aparține poporului, nu unei mâini de oameni megabogați cu carnete de partid în buzunare.

– Care este cea mai atractivă ofertă din programul electoral propus de Oleg Cernei?

– Eu îmi propun să devin, în parlamentul următor, ochiul şi vocea omului de rând. Prin urmare, politicile sociale constituie chintesenţa mesajului meu electoral. Chişinăuienii mă cunosc deja ca pe Oleg Cernei, consilierul municipal perseverent, incomod pentru multă lume, dar care a susţinut fixarea indemnizațiilor la agentul termic și transportul public pentru cei care au venituri mici, rezolvarea problemelor fierbinți din sectorul locativ. Acum știu cum și vreau să ajut oamenii simpli din toată țara. Asta pentru că la ei elita politică ajunge o dată în patru ani.
Consider oportună includerea celor 18 suburbii ale Chișinăului în componența municipiului Chișinău pentru modernizarea localităților vizate, extinderea de infrastructură, dar și înlesnirea angajării în câmpul muncii pentru locuitorii din suburbii.

– Ce propuneri aveți pentru tineret?
Consider necesară angrenarea societății civile, adică încurajarea constituirii mai multor organizații neguvernamentale de tineret (ONG), organisme publice de nivel local sau regional, care ar elabora și ar propune proiecte care încurajează creativitatea și inovarea. Pentru soluționarea problemei șomajului în rândurile tineretului consider necesar de a obliga agenții economici de stat și privați să ofere absolvenților stadii de instruire de 2 și respectiv1 an. Totodată, programul locuințe sociale trebuie extins și pentru tineret.

– Totuși, Uniunea Europeană sau Uniunea Vamală? Unde vedeți Republica Moldova după 30 noiembrie?

– Sunt promotor al valorilor democratice. Pentru consolidarea democrației și adevărului istorico-științific am luptat din studenție. Mă refer la cea mai de amploare grevă a studenților din Republica Moldova din anul 1995, al cărei lider am fost. Alegerile parlamentare din această toamnă vor fi, cu certitudine, decisive în alegerea cursului extern al Republicii Moldova. Actualul context geopolitic este unul inedit, crud și revendică o concentrare maximă a liderilor politici de la Chișinău. Acum trebuie să decidem dacă mergem pe piața organizată de Armenia, Kârgâzstan, Belarus, Federația Rusă sau alegem o piață calitativă europeană, tinzând spre modernizare și calitate.

– Moldova trebuie să-și păstreze statutul de neutralitate?

– Este o chestiune pe care trebuie s-o decidă aleșii poporului prin revizuirea articolului constituțional ce prevede statul de neutralitate a Republicii Moldova. Consider că actualele mişcări din scena politică nu mai favorizează statutul de neutralitate. Dar pentru a deveni membră a NATO, Republica Moldova trebuie să atingă și un anumit nivel de dezvoltare economică. Or, statele membre NATO contribuie anual cu 2% din PIB la bugetul forțelor nord-atlantice. Își permite astăzi Moldova acest lucru?

– Care parlament al Republicii Moldova, în opinia lui Oleg Cernei, a fost mai efectiv și mai eficient?

– Desigur, Parlamentul anilor „90, care se identifică cu adoptarea Declarației de independență a Republicii Moldova. Acest parlament, prin Declarația de Independență, a trasat vectorul european pentru dezvoltarea statului nostru. În acest parlament au fost promovați adevărații fii și fiice ale poporului nostru, care au fost aleși pe circumscripții uninominale. Pentru acest sistem electoral optez și eu.

Vă mulțumesc și vă doresc să păstrați brandul Timpului lui Constantin Tănase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *