Chișinăul, vizitat de peste 200 de primari într-o singură zi

Banii de la centru sunt adesea repartizați pe criterii politice, de aceea printre donatorii principali ai satelor noastre rămân fondurile naționale susținute de parteneri externi și euroregiunile din care Republica Moldova face parte. Însă pentru a accesa noi fonduri, autoritățile locale se confruntă cu birocrația sau lipsa de cunoștințe în elaborarea unui proiect.
Peste 200 de primari din Republica Moldova și alte 12 țări au participat ieri la forumul internațional „Fonduri pentru APL-uri” organizat de Institutul de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor. Principalul subiect de discuție a fost cum să găsească bani primarii și consiliile locale pentru a rezolva problemele cu care se confruntă localitățile lor.
Primarii – dependenți de autoritățile centrale
Principalele probleme cu care se confruntă majoritatea localităților din țară sunt cele de infrastructură: drumuri proaste, lipsa sistemelor de iluminat, canalizare, apeduct, colectarea gunoiului etc. „Nu toate localitățile au agenți economici care ar putea ajuta primăriile. Fără susținere financiară satele degradează. Banii de la stat ajung doar pentru întreținerea administrației publice locale și a subdiviziunilor care sunt grădinița, gimnaziul, casa de cultură”, a spus primarul satului Gribova din raionul Drochia, Chiril Macovețchi. El a precizat că în Republica Moldova se mai împart banii în funcție de apartenența politică. „Dacă va fi adoptată legea privind autofinanțarea APL-urilor, sperăm că lucrurile se vor schimba, pentru că astăzi suntem total dependenți de instituțiile centrale”, a conchis primarul.
Pe de altă parte, primarul satului Scoreni, raionul Strășeni, Svetlana Tabacari, consideră că un ales local trebuie să fie informat despre toate programele internaționale de finanțare. „Banii primiți de la stat ne ajung pentru puțin. Sperăm că și în continuare vom beneficia și de alte surse. Mă interesează colaborarea sau chiar înfrățirea cu alte localități”, a declarat tânărul primar. Satul Scoreni este beneficiarul unui proiect în valoare de 28 milioane de lei finanțat de Fondul Dezvoltării Regionale privind reabilitarea unui drum asfaltat de șase kilometri spre Ialoveni.
Banii din impozite ar trebui să rămână în localitate
În Republica Moldova activează deja de un an Centrul de Informare pentru Autoritățile Locale susținut de către Ministerul Afacerilor Externe al
Republicii Polone și Agenția pentru Dezvoltare Internațională al SUA (USAID). Directorul centrului, Krzysztof Kolanowski, observă că, deși fondurile de finanțare există, APL-urile nu sunt în stare să le absoarbă. „Adesea se întâmplă ca ele să nu fie obișnuite cu elaborarea proiectelor, să respecte termenii limită, să formuleze clar obiectivele și să îndeplinească cerințele donatorului. Aici în Moldova nu se înțelege întotdeauna că donatorul este interesat ca APL să fie în stare să întrețină un obiect de infrastructură. De exemplu, dacă s-a construit un sistem de canalizare, primăriile trebuie să aibă bani să-l întrețină”, a observat Kolanowski. El a adus drept exemplu modelul autonomiei locale poloneze unde o bună parte din impozite sunt repartizate pentru dezvoltarea localității. „În Republica Moldova este puțin altfel. Multe resurse financiare ajung întâi la centru, apoi sunt repartizate, uneori, după criterii politice. Foarte des, această problemă se referă la relațiile raion-primărie. Nu ar trebui să se întâmple astfel”, consideră directorul Centrului de Informare pentru Autoritățile Locale.