Femeia

Alimentaţia şi sarcina (II)

Alimentele dulci

În afară de cele patru grupe de alimente de bază, poţi consuma şi cantităţi mici de produse zaharoase şi băuturi dulci. Dacă vrei să îţi păstrezi silueta şi nu vrei ca după naştere să depui eforturi considerabile pentru a da jos multe kilograme, trebuie să limitezi dulciurile, deoarece acestea sunt baza creşterii în greutate.

Necesarul de calorii

Caloriile reprezintă unitatea de măsură folosită pentru a exprima valoarea energetică a alimentelor. Necesarul zilnic de calorii variază de la o persoană la alta, în funcţie de rata metabolică bazală individuală şi de activitatea fizică pe care o face fiecare persoană. Rata metabolică bazală este rata cu care organismul consumă energie în timp de repaus. Ea poate fi măsurată în timpul investigaţiilor medicale.

O femeie cu vârsta între 15 şi 18 ani consumă în medie 2110 calorii/zi. O gravidă are nevoie de un supliment de aproximativ 200 calorii/zi în timpul ultimelor trei luni de sarcină. Femeile care sunt sub greutatea normală la începutul sarcinii, trebuie să mănânce mai mult. Poţi asigura suplimentul zilnic de 200 de calorii, necesar în ultimele trei luni de sarcină, doar dacă vei servi mici gustări nutritive între mese. Mănâncă un sandwich, un iaurt, un fruct, o salată consistentă din fel de fel de crudităţi şi brânză sau o felie de pizza. Acest tip de gustări este de preferat celor dulci care au în general un conţinut crescut de grăsimi şi zahăr. Mamele care îşi alăptează copiii au nevoie de un supliment energetic zilnic de 480-550 de calorii. În timpul sarcinii ai nevoie de un supliment energetic pentru a satisface nevoile copilului, dar şi pentru alăptarea copilului după naştere. Cu toate acestea, nu ai nevoie de un surplus de alimente bogate în calorii.

Alimente hidrocarbonate

Acestea reprezintă principala sursă de energie a organismului şi, de asemenea, o bună sursă de elemente nutritive şi de fibre.

Fibrele

Fibrele sunt prezente în cereale, fructe şi legume. Sunt foarte importante în accelerarea digestiei şi în evitarea constipaţiei şi a hemoroizilor. Prea multe fibre pot determina tulburări digestive şi pot interfera cu absorbţia sărurilor minerale esenţiale cum ar fi fierul şi calciul. Dacă dieta ta zilnică include fructe, legume şi făinoase din făină integrală, nu ai nevoie de surse suplimentare de fibre.

Va urma

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *