Comisia de la Veneția a adoptat avizul referitor la situația constituțională din Moldova

Într-un aviz adoptat astăzi, Comisia de la Veneția, au constatat că în Republica Moldova nu existau în mod clar condițiile de dizolvare a parlamentului în perioada 7-8 iunie 2019.
Comisia de la Veneția consideră că Curtea Constituțională nu și-a respectat propriile proceduri și nici principiul egalității părților în ceea ce privește recenta criză politică. De asemenea, reamintește că rolul esențial al Curții Constituționale este acela de a menține o distanță egală față de toate ramurile puterii și de a acționa ca un arbitru imparțial în caz de coliziune între ele, respectând totodată soluțiile la care au ajuns instituțiile legitime din punct de vedere democratic.
Avizul a fost pregătit la cererea Secretarului General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, după ce evoluțiile politice din țară și deciziile Curții Constituționale au dus la dizolvarea parlamentului moldovean la 9 iunie. Dizolvarea s-a bazat pe pretinsa expirare a termenului de trei luni pentru formarea unui guvern dupa alegerile parlamentare de la inceputul acestui an.
În legătură cu deciziile Curții Constituționale din 8 și 9 iunie, Comisia de la Veneția constată că drepturile procedurale ale președintelui și parlamentului au fost grav afectate fiind numărul și viteza mare (o zi sau două zile pe parcursul unui weekend) cu care Curtea a decis asupra unor cazuri foarte sensibile, cu repercusiuni semnificative asupra instituțiilor statului. Nici președintele, nici Parlamentul nu au fost reprezentați și nici nu au avut șansa de a-și prezenta argumentele în fața Curții.
În ceea ce privește modul de calcul al Curții de calcul al termenului de trei luni pentru formarea unui guvern – începând cu data de 7 iunie 2019 – Comisia de la Veneția consideră că este fără precedent. Potrivit calculului acceptat al limitei de trei luni prevăzută în Codul civil, care a fost aplicată anterior de Curtea Constituțională, termenul pentru formarea unui nou guvern a expirat la 9 iunie, trei luni calendaristice după confirmarea rezultatelor alegerilor. 9 iunie fiind o duminică, termenul aplicabil a fost, probabil, 10 iunie.
Astfel, Comisia de la Veneția constată că învestirea Maia Sandu la 8 iunie a întrunit termenul legal.
Comunicatul integral poate fi citit aici