Istorie

13 iunie 1941 – 81 de ani de la primul val de deportări. Ocupanții ruși i-au trimis pe moldoveni la moarte în Gulag

În noaptea de 12 spre 13 iunie 1941 mii de persoane au fost urcate în vagoane și trimise în Siberia.

Nu se cunoaște o cifră exactă a celor care au avut de suferit de pe urma represiunilor comuniste, estimările ridicându-se la trei-patru sute de mii de persoane deportate în perioada 28 iunie 1940 – 5 martie 1953.

Al doilea și al treilea val de deportări au avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când cel puțin 35 mii de oameni au fost trimiși în Siberia și în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951, când au fost deportați 6 mii de oameni.

ARHIVA TIMPUL: Am fost deportaţi de două ori, fără să ştim cu ce am greşit (La 12 iunie 1941aveam 11 ani. Dormisem la soră-mea. Când m-am întors acasă, curtea era plină de miliţieni. Vroiam să intru, dar nu mă lăsau. Nu înţelegeam ce se întâmplă – o vedeam pe mama umblând prin curte, ţinându-se de cap şi plângând. Şi tata era tare speriat. M-a văzut preşedintele sovietului sătesc şi le-a zis să-mi dea voie să intru, că sunt din familie…)

Mărturiile unei deportate care a cunoscut chinurile Siberiei (Au trecut mulţi ani de atunci, dar şi acum îmi sună în urechi acel „tuc-tuc, te duc, te duc…”. În vagonul în care fuseserăm îmbarcaţi, erau mulţi copii mici, de care îţi era mai mare jalea să-i vezi cum le cer de mâncare mamelor, oamenilor din jur. Dar şi maturii suportau la fel de greu atmosfera – de jur-împrejur numai trupuri transpirate, nespălate. Ne umpluserăm cu toţii de păduchi…)

ARHIVELE NU ARD

Primul val de deportări a început în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941 (ora 2.30) şi a cuprins teritoriile anexate de URSS de la România în iunie 1940. Urmau să fie ridicate 32.423 persoane, dintre care 6.250 să fie arestate, iar restul 26.173 de persoane — deportate (inclusiv 5.033 persoane arestate și 14.542 persoane deportate din RSS Moldovenească).

De obicei, o echipă formată din doi-trei militari înarmaţi şi un lucrător al securităţii (NKVD) bătea la geamul casei, în plină noapte, luând prin surprindere gospodarii. Într-un sfert de oră să fiţi gata!, acesta era ordinul care li se dădea oamenilor cuprinşi de spaimă de cele întâmplate, neînţelegând unde merg şi de ce. Deseori, printre cei care veneau să ridice oamenii se găsea şi binevoitorul sau binefăcătorul care a denunţat familia şi, astfel, ajuta NKVD-ul să depisteze elementele periculoase.

Deportaţilor le era permis să ia cîte 10 kg de fiecare persoană, numai că, de multe ori, tot ce era mai de preţ sau mai util în bagajele celor deportaţi le împărţeau între ei cei care i-au ridicat în miez de noapte. Îndată, erau urcaţi în camioane sau chiar — în unele sate — în căruţe, fiind duşi pînă la gara de trenuri.

În staţiile de cale ferată, membrii fiecărei familii erau separaţi în felul următor: capii de familii într-o parte, tinerii peste 18 ani în altă parte, iar femeile cu copii mici şi bătrînii — aparte. A urmat îmbarcarea în vagoanele de marfă, cîte 70-100 persoane, fără apă şi hrană. Pe vagoane scria: Tren cu muncitori români care au fugit din România, de sub jugul boierilor, ca să vină în raiul sovietic. Ieşiţi-le în cale cu flori! sau Emigranţi voluntari.

În Basarabia, 90 vagoane au pornit din staţia Taraclia, 44 vagoane — din staţia Basarabeasca, 44 vagoane — din staţia Căuşeni, 48 vagoane — din staţia Tighina, 187 vagoane — din staţia Chişinău, 48 vagoane — din staţia Ungheni, 83 vagoane — din staţia Ocniţa, 133 vagoane — din staţia Bălţi, 73 vagoane — din staţia Floreşti, 40 vagoane — din staţia Rîbniţa, 38 vagoane — din staţia Bolgrad, 103 vagoane — din staţia Arţiz, 340 vagoane — din staţia Cernăuţi.

Drumul spre punctele de destinaţie a durat vreo două-trei săptămîni. Condiţiile erau îngrozitoare. În plină vară, ei duceau lipsă de apă potabilă, fiecăruia revenindu-i doar cîte 200 grame de apă pe zi, iar de mîncare li se dădea doar peşte sărat. La fiecare oprire a trenului, în cîmp se aruncau cadavre, care, fie că erau îngropate sumar, fie că erau lăsate ca hrană animalelor. Pe parcursul drumului, deportaţilor nu le-a fost acordată nici o asistenţă sau consultaţie medicală. Astfel, în vagoanele murdare şi fără asigurarea celor mai elementare condiții sanitare s-au răspîndit diverse boli infecţioase şi mulţi suferinzi au decedat din această cauză. La unele gări feroviare, cîtorva persoane li se permitea să iasă pentru cîteva minute afară, la aer curat. Cineva era trimis după apă potabilă. În cazul tentativelor de evadare, imediat se dădea ordinul de împuşcare, astfel că nu era nicio posibilitate reală de a scăpa din acel tren al morţii.

Contingentul deportat era distribuit în felul următor: capul familiei, arestat, era izolat de soţie şi copii şi dus în lagărul de muncă forţată, în GULAG. Ceilalţi membri ai familiei erau trimişi în Siberia sau Kazahstan.

Cei deportaţi în Siberia sau Kazahstan, de la copil la bătrîn, erau repartizaţi la muncă în întreprinderile industriei silvice, în sovhozuri şi în cooperative meşteşugăreşti. Pentru munca depusă nu erau remuneraţi echitabil, ci li se achita doar un minimum necesar pentru trai.
Dintr-un raport fragmentar al GULAG-ului din lunile septembrie-octombrie 1941 aflăm că, în toamna acelui an, deportaţii din RSSM au fost amplasaţi în RSS Kazahă (9.954 persoane), RASS Komi (352), regiunile Omsk (6.085), Novosibirsk (5.787) şi Krasnoiarsk (470). În Kazahstan, deportaţii din RSSM se aflau în regiunile Aktiubinsk (6.195 persoane), Kîzîl-Ordînsk (1.024) şi Kazahstanul de Sud (2.735), iar în regiunea Omsk erau dispersaţi în 41 de raioane.

Numărul celor deportaţi se ridică la peste 22.000 de persoane. După alte surse, numărul deportaţilor ar fi fost de 24.360, sau chiar de 30.000 de persoane.

Sursa: Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

comentarii

    1. Ce fel de relație? De corcire??? De îndobitocire??? De impotență intelectuală și de lipsă de caracter???

  1. Cu atat mai trista e impresia ce ramane dupa o discutie pe aceasta tema cu o persoana aleasa random prin satele moldovenesti. Unul din motivele dece personal nu mai vizitez Moldova.

    1. Doamna o da in bara fix ca golanul Grosu din Parlamentul Moldovei cu poze false. Propaganda nu doarme. Din toate partile politicii murdare.

    2. ce spui demontează ca nici nu ai vizitat si discutat vreodata cu sateni din moldova, eu sunt bucurestean căsătorit cu o moldoveanca si am. cunoscut destul moldoveni, ce e mai penibil este idea unor români deai ca dacă moldoveni vorbesc rusa automat le tin partea nimic mai gresit! foarte mutli le vorbesc limba ca din păcate asa sau obișnuit, dar nu neapărat suporta pe rusi sau pe putin voi care comentați aici, acesta Burebista si Vlad Dracul sunteți numa tradatori de neam nu daci adevărati, sunteți troll pusi aici pentru a crea o falsa impresie despre moldoveni si a ne dezbina intre noi, de mult va urmaresc e clar ăsta! dovada este ca tot imi ștergeți comentarile asta dovadă si ca cineva de la jurnalul timpul va tine parte, se doreste a crea ura asta vreti voi, unirea nu se face injosind pe frații nostri moldoveni, va amintesc ca statul. Român ia parasit mereu dea lungul istoriei si nu iam sustinut contra rusilor vina este si a noastră daca identitatea lor sa ratacit un pic, la noi se fura si azi tot ca pe vremea comunistilor prosti, nimic nu sa schimbat ce avem oare sa oferim noi ca bun exemplu de frate mai mare?? cum sa pretindem ca fratii noștri sa ne urmeze pasi cu încredere??

      1. Da`cunoștință cu gramatica limbii române ai făcut vreodată „dracule adevărat”???
        Frații noștri moldoveni erau ăia de și-au lăsat oasele prin Siberia datorită „binefacerilor” moscălești. Actualmente populația trăitoare în RM o reprezintă niște unii ce vorghesc o moldo-rusă ce sună a păsărească pentru majoritatea românilor, nu au demnitate, curaj și determinare, sunt educați și se comportă în rit de curve pravoslavnice, nu se consideră a fi români sau frați cu românii. Acești actuali locuitori ai RM se comportă, la toate nivelurile, față de români și de România așa cum i-a educat comsomolul sătesc, nu au reușit să iasă din cccp și mentalul bolșevik.
        Ce vreau să subliniez este că printre ei sunt și oameni ce s-au trezit de mult (sau nu au fost niciodată sovietizați), știu adevărul istoric și doresc ca să facă parte (din nou) din nația română. Tristețea e că aceștia sunt foarte puțini, nu au priză mare la mase și nu sunt băgați în seamă, iar guvernanții actuali fac tot ce pot ca să îi marginalizeze.
        În rest e de bine ca niște daci adevărați să se căsătorească cu niște cetățence ale RM. O să învețe și ei rusa că istoria neamului românesc oricum nu o știu…

  2. Doamna Crețu,dumneata esti sigură că fotografia postată ilustrează conținutul articolului privind deportările?În stânga imaginii pe trotuar stau doi inși îmbracați in uniforme militare germane și privesc cu curiozitate la ceia ce se petrece.Nu cred că militarii germani supravegheu mersul deportarilor din12-13 iunie-40. Fotografia arată alt eveniment.

    1. Asta vrei, tu, asta vor cei pentru care asuzi – sa uitam esentialul; sa uitam ca teritoriul dintre Nistru si Prut a fost furat de puterea imperiala, sa uitam ca indigenii fac parte din tulpina poporului roman. De asemenea, sa uitam ca alte imperii s-au impacat cu destramarea si acum popoarele oprimate sunt libere, au relatii de egalitate cu acestea. Ei, rusii nu vor sa accepte ca popoarele pe care le-au supus, le-au supt vigoarea altadata, sa fie libere in vremile de azi. Eliberarile cu pricina s-au produs inainte ori dupa momentul de rascruce RM2 (idei au emis Wilson, chiar Lenin).
      Altfel spus, dumneata aplici standard dublu deoarece indemni pe oprimati sa uite fapteesentiale din trecut, ….dar, dar rusii nu uit ca puterea lor imperiala – in forma tarista, ori sovietica a fost mai extinsa in trecut, nu uita deci isi doresc un viiitor pe potriva trecutului; sa numeasca cu aroganta toate acele pamanturi jefuite ca “pamant rusesc”. Nu vor sa invete de la fortele imperiale britanice, franceze, olandeze, portugheze, spaniole, etc.
      La zisa dumitale, de mai sus, “daca traiti in trecut, nu veti avea viitor” iti raspund asa cu urmatoarea
      “nu poti avea viitor, daca uiti trecutul” ! Zaharova sa stie ca noi suntem constienti de acest lucru.
      Ramane o concluzie clara, analizand lozinca de mai sus, e usor de dedus pe cine suporti, pentru cine negociezi. Nu e rau, e foarte firesc ca propaganda ruseasca , propaganda dumitale, este oprita , cenzurata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *