12 ianuarie: Sfânta Muceniță Tatiana diaconița, ale cărei sfinte moaște se află la Craiova, aduse de la Constantinopol în timpul domniei lui Neagoe Basarab
Sfânta Muceniță Tatiana diaconița este pomenită în calendarul creștin ortodox la data de 12 ianuarie.
Sfânta Muceniță Tatiana a trăit la Roma în timpul împăratului Alexandru Sever (223-235). A făcut parte dintr-o familie nobiliară, care avea credința în Hristos, dar o ascundea din cauza persecuțiilor împotriva creștinilor. Deși ocupa funcții înalte în administrația romană, fiind în trei rânduri consul, tatăl Sfintei Tatiana își păstra în taină credința creștină.
Sfânta Tatiana a crescut în casa părinților ei cu bunăcuviință și cu frică de Dumnezeu, învățând cu bucurie tainele dreptei credințe. Ajungând la vârsta căsătoriei, Tatiana n-a voit să se căsătorească, ci viețuia în curăție, cu dragoste creștinească. Astfel, aceasta a ales să trăiască în curăție și în dragoste față de Hristos, rugându-se ziua și noaptea, ajutându-i pe cei bolnavi și nevoiași. Pentru virtuțile ei a fost aleasă în slujba de diaconiță a Bisericii din Roma.
Deși împăratul Alexandru nu era un prigonitor — se spune că mama sa, Iulia Mamia, era creștină—, în timpul lui au avut loc multe persecuții anticreștine, ordonate de prefecții săi. Într-una din aceste persecuții a fost prinsă și Sfânta Tatiana. Aceasta a mărturisit că este creștină, a fost prinsă și dusă în templul zeului Apolo.
Sfânta s-a rugat lui Dumnezeu și idolul a căzut la pământ, sfărâmându-se, precum și o parte din templu. Atunci, din porunca mai marilor cetății a fost supusă la chinuri cumplite: bătăi, scoaterea ochilor, goliciunea trupului, scrijelirea pe trup cu brice, aruncarea în temniță, tăierea sânilor, aruncarea spre a fi mâncată de către fiare, spânzurarea și strujirea trupului, aruncarea în foc. Dar toate le-a îndurat cu putere de sus, de parcă nu simțea nici o durere, și, cu toate că era schingiuită de prigonitori, propovăduia neîncetat celor de față despre puterea și chemarea Mântuitorului, încât mulți păgâni veneau la credința în Hristos. De aceea, au poruncit să fie decapitați sfânta și tatăl ei.
În prezent, capul Sfintei Mucenițe Tatiana se află în Catedrala mitropolitană din Craiova. Moaștele sfintei au ajuns de la Roma la Niceea și apoi la Biserica "Sfinții Apostoli" din Constantinopol. După ce Constantinopolul a căzut sub turci (1453), în timpul domniei lui Neagoe Basarab, boierii Craiovești au adus capul Sfintei Mucenițe Tatiana, împreună cu moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul, la Mănăstirea Bistrița, în județul Vâlcea.
După reorganizarea Mitropoliei Olteniei (1950-1955), capul Sfintei a fost depus la Episcopia Râmnicului și apoi la Catedrala mitropolitană „Sfântul Dimitrie” din Craiova.