UE / Nato

40 de țări, printre care și România reunite la baza Ramstein din Germania: SUA vor ”muta munţii din loc” pentru ca Ucraina să- bată pe ruși. Germania va antrena soldați ucraineni și va livra sisteme defensive antiaeriene

Statele Unite sunt decise să ”mute munţii din loc” pentru a face ca Ucraina să câştige împotriva Rusiei, a dat asigurări marţi secretarul apărării american Lloyd Austin, în faţa reprezentanţilor din 40 de ţări aliate – miniștri ai apărării și șefi ai statelor majore ale apărării – reuniţi la baza aeriană americană Ramstein, în vestul Germaniei, pentru a analiza mijloacele de consolidare a capacităţilor militare ale Kievului, transmite AFP.

La reuniunea pe tema războiului din Ucraina organizată la baza americană Ramstein iau parte ministrul apărării din SUA, Lloyd Austin, şi omologi din alte 39 de ţări, inclusiv din Ucraina, precum şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, însă aceasta nu este o reuniune nord-atlantică, ci una organizată de Statele Unite. Printre altele sunt prezente Finlanda şi Suedia, ţări tradiţional neutre, dar care au în vedere o aderare la Alianţa Nord-Atlantică în urma invaziei ruse în Ucraina. De asemenea, România este reprezentată de ministrul apărării Vasile Dîncu și de șeful statului major al apărării, generalul Daniel Petrescu.

”Ucraina crede în mod clar că poate câştiga şi acesta este cazul pentru toată lumea de aici”, a declarat Austin în deschiderea reuniunii organizate la iniţiativa Washingtonului, informează Agerpres.

Într-un moment când Rusia vizează controlul total asupra regiunii Donbas şi părţii de sud a Ucrainei, ”noi putem face mai mult în privinţa bazei noastre industriale de apărare pentru a continua să ajutăm Ucraina să se apere într-o manieră şi mai eficace”, a afirmat Austin, care a efectuat duminică o vizită la Kiev, alături de secretarul de stat Antony Blinken. În capitala Ucrainei, Austin și Blinken au anunțat un nou ajutor de 713 de milioane de dolari din partea SUA, precizând că sprijinul pentru Ucraina va continua până la succesul final în fața Rusiei.

Îndelung criticată pentru sprijinul militar redus pe care îl oferă Ucrainei, Germania a anunțat că soldaţi ucraineni urmează să fie antrenaţi pe teritoriul german pentru a folosi sisteme de artilerie și va facilita livrarea de arme antiaeriene autopropulsate Ghepard pentru Ucraina.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *