5 alimente pe care trebuie să le consumăm în noiembrie pentru a avea o imunitate de fier
Tot acum crește nevoia de grăsimi, iar specialiștii ne îndeamnă să le alegem pe cele sănătoase. Mâncărurile devin ceva mai consistente pentru că zilele reci și scurte obligă organismul la un consum mai mare de energie.
1. Castanele
Sunt sunt fructele lunii noiembrie. Sunt delicioase, bogate în amidon, au puține grăsimi, sunt sărace în proteine, dar au fibre, vitamine și minerale. Pot fi consumate ca atare, fierte sau coapte, sunt ideale în sosuri și supe dar și în preparate dulci. De asemenea merg de minune alături de carnea de porc.
2. Prazul, preferatul oltenilor
Legumă cu gust ușor iute, foarte asemănător cu cel al cepei, este bogat în antioxidanți, în special polifenoli. Antioxidanții combat stresul oxidativ, cunoscut pentru că afectează celulele și contribuie la apariția unor boli grave precum diabetul, cancerul și bolile de inimă. De asemenea, este o sursă importantă de alicină, același compus benefic de sulf care îi asigura usturoiului proprietățile sale antimicrobiene.
3. Varza
Fie că este vorba despre cea albă, încă proaspătă, fie că este vorba despre cea roșie sau despre varză de Bruxelles. Este o prețioasă sursă de minerale și vitamine, are fibre și antioxidanți și, practic este una din legumele de bază ale lunilor noiembrie și decembrie. Această legumă poate fi consumată atât în stare crudă, în salate, cât şi gătită, fără să îşi piardă calităţile nutritive. Are foarte multe fibre, drept urmare previne apariţia constipaţiei şi promovează un tranzit intestinal sănătos.
Sucul de varză este indicat în tratamentul ulcerului, iar acidul folic pe care îl conține este benefic femeilor însărcinate.
4. Sfecla roșie
Are o serie de beneficii pentru sănătate, de aceea este recomandat consumul acesteia. Cu toate că sfecla este leguma ce conține foarte mult zahăr, este în regulă ca un adult fără probleme de sănătate să mănânce sfeclă de câteva ori pe săptămână. Consumul de sfeclă poate scădea riscul de cancer datorită betacianinei, substanța care dă culoarea intensă sfeclei și care este implicată în reducerea tumorilor.
Sfecla poate fi consumată în salate, dar și în supe, în preparate gătite la cuptor ori murată sau, de ce nu, chiar în deserturi, conform doc.ro.
5. Hreanul
Este antibiotilul natural oferit de natură în noiembrie. Rădăcina de hrean are proprietăți antibiotice, antiinflamatoare și afrodisiace. În cantități mici, hreanul se recomandă și pentru stimularea poftei de mâncare. Rădăcina de hrean conține foarte multă vitamină C și minerale precum fier, potasiu, calciu și magneziu. Noiembrie este luna în care ne pregătim pentru iarnă, așa că trebuie să creștem aportul de vitamine și, mai ales, de vitamina D, pentru că avem din ce în ce mai puțin soare.