Sănătate

5 vitamine care întineresc pielea și o fac sănătoasă

De ce vitamine ai nevoie pentru a-ți menține pielea sănătoasă și frumoasă, recomandă specialiștii. Nu este vorba doar de administrarea de vitamine în alimente și suplimente, ci și de aplicarea topică a vitaminelor pentru piele.

Aplicarea externă a vitaminei A ajută la reducerea apariției liniilor fine și a ridurilor, făcând pielea moale, netedă și suplă. Vitamina A favorizează reînnoirea celulară, crescând grosimea epidermei și elasticitatea pielii, conferind astfel pielii un aspect tineresc. De asemenea, această vitamină protejează pielea de lumina ultravioletă. Alimente precum varza, spanacul, roșiile, ouăle, mango și pepenele galben sunt bogate în vitamina A.

Din grupul de vitamine B, vitamina B5 este cea mai utilă pentru piele, deoarece stimulează proliferarea celulară și ajută la repararea țesuturilor. Cantități suficiente din această vitamină se găsesc în ciuperci, avocado, nuci, semințe și piept de pui.

Vitamina C poate proteja pielea de daunele provocate de radicalii liberi, iar atunci când este aplicată local, poate ilumina pielea și uniformiza hiperpigmentarea. Această vitamină este abundentă în varza tânără și în citrice.

Vitamina D îmbunătățește elasticitatea pielii. Se găsește în cantitate suficientă în peștele gras – somon, macrou, sardine, precum și în gălbenușurile de ou.

Vitamina E este cel mai important antioxidant solubile în ulei și cel mai important captator de radicali liberi atunci când este aplicat local. De asemenea, atunci când este aplicată local, vitamina E este bună la hidratarea pielii și la protejarea acesteia împotriva razelor UV și a radicalilor liberi. Este abundentă în legumele cu frunze verzi, legumele, nucile, cerealele integrale și tărâțele.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *