UE / Nato

9 țări NATO, inclusiv România, susțin aderarea Ucrainei în alianța militară

Nouă țări NATO din Europa Centrală și de Est sprijină o cale de aderare a Ucrainei la alianță și au cerut tuturor celor 30 de state membre să sporească ajutorul militar pentru Kiev, potrivit Sky News, scrie Mediafax.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a făcut vineri o mișcare surprinzătoare și a solicitat aderarea rapidă la NATO, după anexarea de către Rusia a patru regiuni din țara sa.

Toți cei 30 de membri trebuie să aprobe cererea pentru ca aderarea să fie aprobată, dar este puțin probabil ca Ucraina să adere la pact în viitorul foarte apropiat. De asemenea, faptul că este o țară aflată deja în război complică cererea.

Nouă membre NATO au cerut insistent un răspuns la anexare, deoarece sunt îngrijorate de faptul că Rusia le-ar putea viza în continuare dacă nu este oprită în Ucraina.

Liderii Cehiei, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Macedoniei de Nord, Muntenegrului, Poloniei, României și Slovaciei au publicat o declarație comună pe site-urile lor, în care se spune că „Susținem Ucraina în apărarea sa împotriva invaziei Rusiei, cerem (ca Rusia) să se retragă imediat din toate teritoriile ocupate și încurajăm toți aliații să își mărească substanțial ajutorul militar acordat Ucrainei”.

În declarație se precizează că liderii „susțin cu fermitate decizia summitului NATO de la București din 2008 privind viitoarea aderare a Ucrainei”.

La summitul din 2008, membrii NATO au salutat aspirațiile de aderare ale Ucrainei și Georgiei, dar au refuzat să ofere un calendar clar pentru posibila aderare a celor două țări. Declarația de duminică nu a menționat nici ea un calendar.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a fost nehotărât atunci când a fost întrebat despre apelul dlui Zelenski de ca Ucraina să adere la NATO.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Sunt tarii care au fost afectate de sovietici in ww2. Considera ca ar fi bine ca ceva sau cineva sa fie interpus intre ele si tovarasi.

  2. Romania e o tara condusa de parveniti care au ce vrei numau nu interesele tarii in cap.
    Conationalii nostri romani li se refuza drepturile elementare de accse la cultura si limba stramoseasca pe pamantul lor, la care ukraina nu are nici un drept istoric, iar ei obraznic sutin contrariul prin chiar Zelinski care far pic de rusina si decenta a spus ca Romania a fost agresoare si ocupanta a acelor pamanturi si acuma ii sustin sa intre in noata fara sa le ceara nimic in schimb, asa cum fac ungurii. Lichele si unii si altii. – Ude esti tu Tepes doamne…?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *