Social

Academia Română salută adoptarea sintagmei „limba română” ca denumire a limbii oficiale în Republica Moldova

Academia Română salută hotărârea adoptată de Parlamentul Republicii Moldova, în data de 16 martie, pentru impunerea sintagmei ”limba română” ca denumire a limbii oficiale în toate domeniile vieţii culturale şi ştiinţifice, precum şi în toate documentele legislative şi administrative.

”Fundamentată ştiinţific, susţinută cu argumente incontestabile, sintagma ”limba română”, clară şi univocă, spre deosebire de celelalte denumiri vehiculate până în prezent (”limbă moldovenească”, ”limbă de stat”, ”limbă oficială” sau ”limbă maternă”), pune pregnant în evidenţă legăturile istorice şi culturale existente dintotdeauna între românii trăitori de o parte şi de cealaltă a Prutului, legături bazate pe origine, pe istorie şi pe aspiraţii comune”, transmite Biroul Prezidiului Academiei Române, transmite Jurnal.md.

Adoptarea hotărârii Parlamentului Republicii Moldova de impunere a sintagmei ”limba română” în învăţământ, în ştiinţă şi cultură, în administraţie şi justiţie reprezintă, potrivit Academiei, ”un act important, un semnal decisiv în vederea recunoaşterii în plan european a unităţii noastre culturale”.

”În acelaşi timp, această hotărâre implică aprofundarea colaborării dintre Academia Română şi Academia de Ştiinţe a Republicii Moldova, întrucât apărarea, cultivarea şi promovarea limbii şi literaturii române, a istoriei naţionale, este obiectiv statutar principal pentru cel mai înalt for ştiinţific, cultural şi de consacrare din ţara noastră”, se mai arată în comunicatul Biroului Prezidiului Academiei Române.

Vă amintim că, săptămâna trecută, Parlamentul a votat Legea privind implementarea considerentelor unor hotărâri ale Curții Constituționale. ”Pentru” au votat 57 de deputați ai PAS și deputatul neafiliat Gaik Vartanian. Legislatorii puterii au aplaudat în picioare schimbarea sintagmei „limba moldovenească” cu ”limba română”. Cei din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor au protestat cu pancarte, pe care era scris ”Poporul este suveran, PAS-ul este tiran”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *