Actualitate

Limba română, unica stăpână! „Limba moldovenească” DISPARE din toate legile Republicii Moldova

Parlamentul a votat în lectura finală proiectul de lege privind înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” în toată legislația Republicii Moldova, inclusiv Constituția R. Moldova. Documentul a fost susținut de 57 de deputați PAS și deputatul MAN, Gaik Vartanean, transmite Deschide.md.

Proiectul prevede ca să fie considerată desuetudinea textului „funcționând pe baza grafiei latine” din articolul 13 din Constituție. De asemenea, în termen de 30 de zile de la intrarea legii în vigoare, autoritățile publice cu competență de adoptare, aprobare sau emitere a actelor normative inferioare legii vor opera modificările ce se impun.

Proiectul mai prevedere ca Sărbătoarea Națională „Limba noastră”, așa cum este denumită în prezent în Hotărârea Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și zilele de odihnă și în Codul muncii, să se numească „Limba română”.

Potrivit autorilor proiectului, condițiile ce au impus elaborarea prezentului proiect de lege rezultă, în mod indubitabil, din necesitatea și obligativitatea implementării unor considerente cu valoare constituțională, conținute în actele Înaltei Curți de Jurisdicție Constituțională și care statuează un postulat incontestabil, și anume că limba de stat a Republicii Moldova este limba română.

În timpul ședinței, deputații BCS au acuzat PAS de încălcarea Constituției, menționând că „limba moldovenească” este limba oficială a R.Moldova.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. În sfîrșit,a inceput limpezirea lucrurilor in rM. S-a realizat un mare salt in statuarea unui profil european si mondial pentru POPORUL ROMĂN mult mai important pentru rolul sau in lume !

  2. Hai să nu ne îmbătăm cu apă rece. E un pas ce trebuia făcut din 2013 cel puțin. Dar așa e la respublica molotova: tăt pi loc, pi loc, pi loc… Mai e muuult până departe. E bine că s-a făcut dar e târziu, e chinuită legea și e prost înțeleasă de paporul taliban molotovenist. Cred că o tăiere de pomeni de vreo jumătate de an, un an și niște condiționalități drastice pentru reluarea „granturilor” ar face ca lucrurile să se miște mult mai repede și mai natural. La jițălul maldavan trebuie să-i arăți puțin morcovul, și foooarte muuuult bățul ca să se miște cum trebuie.

  3. Ca sa modifici Constitutia in tarile democratice iti trebuie majoritate calificata, doua treimi din parlamentari. Am inteles ca au votat levea doar 58 . Pana la 66 ar mai fi trebuit 8 voturi. Nu de alta, dar n-ar fi bine sa fie schimbata Constitutia din 4 in 4 ani, ori de cate ori se poate schimba majoritatea simpla in Parlament.

  4. Alora care nu le convine ca Limba Romana in Basarabia este Stapana , n-au decat sa plece acolo de unde i-au intarcat rusii !

  5. Este o victorie notabila a limbii si culturii romane in R Moldova.Nu stiu cati dintre indigenii acestei republici sunt constienti de importanta acestui fapt de demnitate nationala.Probabil putini,cei mai multi vor interpreta acest eveniment ca un factor pur politic care nu tine de demnitatea nationala.
    Si fac aceste triste remarci gandindu-ma la vesnicul complex de inferioritate pe care il au moldovenii basarabeni fata de rusi.Aceasta populatie a stat sub rusi o suta de ani (socotiti din 1812 si pana la Marea Unire) rastimp in care si-au pierdut demnitatea nationala ba multi dintre ei au uitat si de limba romana.Prin comparatie,romanii din Transilvania au stat o mie de ani sub dominatie straina si aceasta i-a intarit,i-a facut constienti de propria lor valoare de natie latina!Leaganul romanismului s-a nascut in Transilvania in acesti o mie de ani sub dominatie straina.
    Acuma ce va urma? E de dorit sa se renunte la statutul limbii ruse de limba de comunicare interetnica in R.Moldova.E o rusine nationala dupa ce mai inainte li s-a acordat tuturor alogenilor din RM cetatenia moldoveneasca cu toate ca,acestia nu cunosteanu si nici nu vor sa invete nici in prezent limba oficiala a statului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *