IT&C

Acuzații grave: TikTok, rețeaua socială preferată a copiilor, este folosită de China pentru spionaj și manipulare

Aplicația chineză renumită pentru adolescenții dansați i-a pus pe oficialii occidentali să se învârtească în privința acuzațiilor de spionaj și dependență.

Guvernele occidentale sunt bifate cu TikTok. Aplicația deținută de China, iubită de adolescenții din întreaga lume, se confruntă cu acuzații de facilitare a spionajului, de eșec în protejarea datelor personale și chiar de corupție a minților tinere.

Guvernele din Statele Unite, Regatul Unit, Canada, Noua Zeelandă și din întreaga Europă au luat măsuri pentru a interzice utilizarea TikTok pe telefoanele oficialilor în ultimele luni. Dacă șoimii își iau drumul, aplicația s-ar putea confrunta cu alte restricții. Casa Albă a cerut ca ByteDance, compania-mamă chineză a TikTok, să vândă aplicația sau să se confrunte cu o interdicție totală în SUA

Dar se ridică acuzațiile? Oficialii de securitate au oferit câteva detalii despre motivul pentru care se mișcă împotriva TikTok. Acest lucru se poate datora sensibilității în ceea ce privește problemele de securitate națională sau poate indica pur și simplu că nu există prea multă substanță în spatele scandalului.

Directorul executiv al TikTok, Shou Zi Chew, va fi chestionat joi în Congresul SUA și se poate aștepta ca politicieni din toate părțile spectrului să-l cerceteze cu privire la pericolele TikTok. Iată câteva dintre temele pe care le pot aborda: 

1. Accesul Chinei la datele TikTok

Poate cea mai presantă îngrijorare este în legătură cu potențialul acces al guvernului chinez la teze de date de la milioanele de utilizatori TikTok. 

Oficialii de securitate occidentali au avertizat că ByteDance ar putea fi supus legislației de securitate națională a Chinei, în special Legea privind securitatea națională din 2017, care cere companiilor chineze să „susțină, să asiste și să coopereze” cu eforturile de informații naționale. Această lege este un cec în alb pentru agențiile de spionaj chineze, spun ei.

Datele utilizatorilor TikTok ar putea fi accesate și de sutele de ingineri și personal de operațiuni chinezi ai companiei, dintre care oricare ar putea lucra pentru stat, spun oficialii occidentali. În decembrie 2022, unii angajați ByteDance din China și SUA i-au vizat pe jurnaliști de la instituțiile media occidentale folosind aplicația (și ulterior au fost concediați). 

Instituțiile UE au interzis personalului lor să aibă TikTok pe telefoanele de serviciu luna trecută. Un e-mail intern trimis personalului Autorității Europene pentru Protecția Datelor, văzut de POLITICO, a spus că mișcarea urmărește „să reducă expunerea Comisiei la atacurile cibernetice, deoarece această aplicație colectează atât de multe date pe dispozitivele mobile care ar putea fi folosite pentru a organiza un atac. asupra Comisiei.” 

Și Comisia Irlandeză pentru Protecția Datelor, principalul organism de reglementare a confidențialității TikTok în UE, urmează să decidă în următoarele câteva luni dacă compania a transferat ilegal datele utilizatorilor europeni în China. 

Scepticii față de argumentul securității spun că guvernul chinez ar putea pur și simplu să cumpere grozave de date despre utilizatori de la brokerii puțin reglementați. Companiile americane de socializare precum Twitter au avut propriile lor probleme în a păstra datele utilizatorilor de privirile indiscrete ale guvernelor străine, notează ei. 

TikTok spune că nu a oferit niciodată date guvernului chinez și că ar refuza dacă i se va cere să facă acest lucru. Strict vorbind, ByteDance este încorporată în Insulele Cayman, despre care TikTok susține că l-ar proteja de obligațiile legale de a ajuta agențiile chineze. ByteDance este deținută în proporție de 20% de fondatori și investitori chinezi, 60% de investitori globali și 20% de angajați. 

Compania a dezvăluit două planuri separate pentru a proteja datele. În SUA, Proiectul Texas este un plan de 1,5 miliarde de dolari pentru a construi un zid între subsidiara americană și proprietarii săi chinezi. Versiunea europeană de 1,2 miliarde de euro, numită Project Clover , ar muta majoritatea datelor europene TikTok pe servere din Europa.

Cu toate acestea, lobbystul european șef al TikTok, Theo Bertram, a mai spus în martie că ar fi „practic extrem de dificil” să oprești complet datele europene să ajungă în China.

2. O cale de intrare pentru spionii chinezi

Dacă agențiile chineze nu pot accesa datele TikTok în mod legal, pot intra doar pe ușa din spate, susțin oficialii occidentali . Spionii cibernetici ai Chinei sunt printre cei mai buni din lume, iar munca lor va fi ușurată dacă seturile de date sau infrastructura digitală sunt găzduite pe teritoriul lor de origine.

Agențiile de informații olandeze le-au sfătuit pe oficialii guvernamentali să dezinstaleze aplicațiile din țările care desfășoară un „program cibernetic ofensiv” împotriva Țărilor de Jos – inclusiv China, dar și Rusia, Iran și Coreea de Nord.

Criticii argumentului spionajului cibernetic se referă la un studiu din 2021 al Citizen Lab al Universității din Toronto, care a constatat că aplicația nu a prezentat „comportamentul evident rău intenționat” care ar fi de așteptat de la programele spion. Totuși, directorul laboratorului a spus că cercetătorii nu au informații despre ce se întâmplă cu datele TikTok deținute în China.

Proiectul Texas și Proiectul Clover de la TikTok includ pași pentru a atenua temerile de spionaj cibernetic, precum și accesul la date legale. Planul UE ar acorda unui furnizor european de securitate (încă de determinat) puterea de a audita politicile de securitate cibernetică și controalele datelor și de a restricționa accesul unor angajați. Bertram a spus că acest furnizor ar putea vorbi cu agențiile și autoritățile de reglementare europene „fără ca noi [TikTok] să fim implicați, pentru a oferi încredere că nu există nimic de ascuns”. 

Bertram a mai spus că compania caută să angajeze mai mulți ingineri în afara Chinei. 

3. Drepturi de confidențialitate

Criticii TikTok au acuzat aplicația de colectare în masă a datelor, în special în SUA, unde nu există drepturi federale generale de confidențialitate pentru cetățeni.

În jurisdicțiile care au legi stricte de confidențialitate, TikTok se confruntă cu acuzații larg răspândite de nerespectare a acestora.

Compania este investigată în Irlanda , Marea Britanie și Canada cu privire la gestionarea datelor utilizatorilor minori. Organismele de supraveghere din Țările de Jos, Italia și Franța au investigat și practicile sale de confidențialitate în ceea ce privește publicitatea personalizată și pentru că nu au limitat accesul copiilor la platforma sa. 

TikTok a negat acuzațiile aduse în unele dintre rapoarte și a susținut că companiile de tehnologie din SUA colectează aceeași cantitate mare de date. Meta , Amazon și alții au primit, de asemenea, amenzi mari pentru încălcarea vieții private a europenilor.

4. Operatii psihologice

Poate cea mai serioasă acuzație, și cu siguranță cea mai nouă din punct de vedere juridic, este că TikTok face parte dintr-o luptă atotcuprinzătoare de civilizație chineză împotriva Occidentului. Rolul său: să răspândească dezinformarea și conținutul năucitor în mințile tinere occidentale, să semăneze diviziune și apatie.

La începutul acestei luni, directorul Agenției de Securitate Națională a SUA a avertizat că controlul chinez asupra algoritmului TikTok ar putea permite guvernului să efectueze operațiuni de influență în rândul populațiilor occidentale. TikTok spune că are aproximativ 300 de milioane de utilizatori activi în Europa și SUA. Aplicația s-a clasat ca cea mai descărcată în 2022.

Rapoartele au apărut în 2019 care sugerează că TikTok cenzura conținut și videoclipuri pro-LGBTQ care menționau Piața Tiananmen. ByteDance a fost, de asemenea, acuzat că a transmis videoclipuri nebunești care irosesc timpul copiilor occidentali, spre deosebire de conținutul educațional sănătos oferit în aplicația sa chineză Douyin.

Pe lângă acuzațiile de „operațiuni de influență” deliberate, TikTok a fost criticat și pentru că nu a protejat copiii de dependența de aplicația sa, provocările virale periculoase și dezinformarea. Autoritatea de reglementare din Franța a declarat săptămâna trecută că aplicația se află încă în „stadiile foarte incipiente” de moderare a conținutului. Sediul italian al TikTok a fost percheziționat săptămâna aceasta de autoritatea de reglementare pentru protecția consumatorilor cu ajutorul forțelor de ordine italiene pentru a investiga modul în care compania îi protejează pe copii de provocările virale.

Cercetătorii de la Citizen Lab au spus că TikTok nu impune o cenzură evidentă. Alți critici ai acestui argument au subliniat că platformele deținute de Occident au fost, de asemenea, manipulate de țări străine, cum ar fi campania Rusiei pe Facebook pentru a influența alegerile din SUA din 2016. 

TikTok spune că și-a adaptat moderarea conținutului din 2019 și lansează în mod regulat un raport de transparență despre ceea ce elimină. Compania a prezentat, de asemenea, un „centru de transparență” care a fost deschis în SUA în iulie 2020 și unul în Irlanda în 2022. De asemenea, a spus că va respecta noile reguli UE de moderare a conținutului, Digital Services Act, care va cere platformelor să ofere accesul autorităților de reglementare și al cercetătorilor la algoritmii și datele lor.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *