Istorie

Istorii incomode pentru ruși. Molotov discută cu Hitler la Berlin. Ministrul sovietic alături de Himmler, șeful SS și unul din arhitecții Holocaustului

12 noiembrie 1940 – Comunistul rus Molotov vitează Germania unde se întâlnește cu liderul fasciștilor Adolf Hitler.

12 noiembrie 1940. Rusul Molotov discută cordial cu Adolf Hitler
Noiembrie 1940 – Rusia lui Stalin și Germania lui Hitler erau aliați. Cei doi tirani au provocat Cel De-al Doilea Război Mondial.
„Luptătorul” cu fascismul Molotov discutând cu Adolf Hitler.
Molotov și Hitler, 1940.
Molotov întâmpinat de Heinrich Himmler, șeful SS – responsabili de Holocaustul împotriva evreilor.
Ribbentrop și Molotov în fața soldaților fasciști.
Presa vremei despre vizita lui Molotov în Berlin și întâlnirea cu Hitler.
Molotov la un ceai cu fasciștii. În dreapta Heinrich Himmler, șeful SS și Ribbentrop, ministrul de externe.
Molotov a băut o cafea cu Hitler.
Molotov cu fascistul Rufolf Hess la masă.
Molotov fiind primit de garda de onoare a Wehrmacht și ministrul de stat Otto Meissner, la sosirea sa la Cancelaria Reichului.
Molotov îi salută prietenește pe aliații rușilor – fasciștii nemți.
Molotov cu Hermann Goering.

Întrebarea finlandeză neterminată: Molotov la Berlin, noiembrie 1940

Uniunea Sovietică a atacat Finlanda la 30 noiembrie 1939 și a început Războiul de Iarnă. Bazele pentru aceasta fuseseră puse în Pactul Molotov-Ribbentrop din august anterior, când Stalin și Hitler au convenit asupra sferelor de influență în Europa și au plasat Finlanda în sfera sovietică. Războiul s-a încheiat cu un armistițiu amar în martie 1940, care a forțat Finlanda să cedeze URSS istmul Karelian și alte părți din provinciile sale estice.

Unii istorici de după război au susținut că ceea ce a primit Stalin de la Finlanda în cele din urmă a fost tot ceea ce și-a dorit cu adevărat să înceapă. Acest punct de vedere poate fi încă deținut de cei care îl văd pe Stalin cu ochelari de culoare trandafirie. Cel mai bun mod de a o respinge este să arăți cuvintele lui Molotov însuși în întâlnirile sale cu Hitler la Berlin, în perioada 12-13 noiembrie 1940.

Aceste întâlniri au avut loc ca o continuare a pactului din august 1939 și o încercare de a confirma că prevederile acestuia erau încă în vigoare.

Este clar că preocuparea principală (deși nu singura) a lui Molotov a fost că, în ciuda câștigurilor rusești din Războiul de Iarnă, pactul a rămas „ neîmplinit ” în ceea ce privește Finlanda. În timpul celor două zile de întâlniri, a revenit la această temă și a căutat asigurări că Germania nu va interveni dacă Uniunea Sovietică va termina treaba.

Oricine se îndoiește că scopul Uniunii Sovietice a fost ocuparea întregii Finlande trebuie doar să citească stenograma acestor întâlniri. Molotov caută în mod repetat binecuvântarea Germaniei pentru a finaliza munca în Finlanda. Hitler, care până atunci își plănuia invadarea Rusiei, a declarat că nu își dorește un alt război în Marea Baltică.

Liderii finlandezi știau de cererile lui Molotov de a „rezolva” problema finlandeză și au înțeles ce au vrut să spună. Aceasta a jucat un rol principal în a conduce Finlanda în brațele Germaniei în conflictul cu Rusia care a început în iunie 1941.

Rusul Molotov la un ceai cu Adolf Hilter.

Extrase (traduse) din stenograma ședințelor din noiembrie:

12 noiembrie 1940, Molotov către Hitler: „ Acordul germano-rus de anul trecut poate fi considerat, așadar, îndeplinit, cu excepția unui punct, și anume Finlanda. Problema finlandeză era încă nerezolvată și i-a cerut Führer-ului să-i spună dacă acordul germano-rus, în ceea ce privește Finlanda, este încă în vigoare. În opinia guvernului sovietic, aici nu s-au produs schimbări. De asemenea, în opinia guvernului sovietic, acordul germano-rus de anul trecut a reprezentat doar o soluție parțială.”

Transcrierea completă disponibilă aici.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Haidi uăi ci incomod, nu-i nica incomod. O sî videți cu tății cî moldoivanii o sî sărbăutoreascî cu mari bucurii cum i-o futut rușii pi străbunii lor în al doilea răboi mondial, o sî sî îmbeti ghini, o sî poarti panglica di colorado șî o sî arati la tătî lumea cî „la noi minti nu si ceri, sî șii prost sî ai puteri”…
    Unde nu-i cap vai de picioare…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *