Actualitate

Agenția de Mediu atenționează – ARDEREA FRUNZELOR dăunează sănătății / CE AMENDĂ RIȘTI!

În ultimele săptămâni, odată cu venirea toamnei, sunt tot mai des întîlnite acțiuni de ardere a frunzelor.

Fumul produs în urma arderii frunzelor rămîne însa mult timp la nivelul solului, în cele mai populate zone ale orașului, comunei sau satului. Și deci îi afectează pe absolut toți locuitorii acelei zone!

Mai multe studii au demonstrat efectele extrem de nocive pe care le are arderea frunzelor asupra sănătății, circa o treime din măsurătorile periodice ale calitații aerului din luna octombrie demonstrează depășirea standardelor pentru nivelul de particule nocive și monoxid de carbon.

Arderea unei tone de frunze uscate produce 53 kg de monoxid de carbon (CO), 18.5 kg de particule nocive (majoritatea fiind mai mici de 10 microni) și arderea incompletă a frunzelor determină apariția a nu mai puțin de 7 hidrocarburi aromatice policiclice, substanțe extrem de toxice și mai ales cancerigene.

În multe comunități, locuitorii ard deseori deșeurile municipale împreună cu frunzele îngălbenite, activitate în urma căreia în aer se degajă cantități semnificative de monoxid de carbon, particule nocive, metale grele, substanțe chimice toxice precum dioxine și hidrocarburi poli-aromatice.

Însă să nu uitam că, astfel de arderi pot cauza și incendii de proporții ce se pot întinde pe teritorii foarte vaste.

Ce facem atunci cu frunzele și alte resturi vegetale?

Acestea pot fi compostate cu usurință prin simplul fapt de a le aduna grămadă, acestea supunându-se procesului de descompunere în timpul unui an sau chiar mai puțin de atât (poți chiar recupera căldura și încălzi apa).

Prin folosirea gropilor de compostare (micro-ferme de rame – o alta soluție ideală) și adăugarea de nutrienți și culturi microbiene specifice veți accelera procesul de descompunere sau ba chiar veți produce un îngrășământ de o mai buna calitate, asta deși adăugarea substanțelor menționate anterior nu este obligatorie pentru a obține un îngrășământ de calitate pentru sol sau pentru ghivecele cu flori din casă. Îngrășământul astfel obținut este excelent pentru îmbogățirea solului, crearea unui strat de mulci sau umplerea unor denivelări de sol în grădina.

Conform prevederilor art. 115 alin. (3) din Codul Contravențional nr. 218 din 24.10.2008, arderea în cîmp deschis a resturilor vegetale de orice provenienţă se sancţionează cu amendă de la 60 la 90 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice şi cu amendă de la 240 la 300 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice. 

mediu.gov.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *