Economie

​Agenția „Moldsilva” reziliază contractele cu arendașii de rea-credință

Surse din cadrul Agenţiei au relatat pentru INFOTAG că de la începutul anului au fost reziliate 50 de contracte de arendă a terenurilor de păduri, iar ale 15 contracte urmează a fi reziliate.

Actualmente, mai rămân încheiate 615 contracte de arendă pe o suprafaţă totală de 6110 ha, ceea ce constituie 1,8% din suprafața totală a fondului forestier gestionat (336,4 mii ha). Aceasta este cu 8810 ha mai puțin din suprafața inițială arendată din perioada 2008-2012. Totodată, 4732 ha sunt arendate în scop de gospodărire cinegetică, iar restul – în scop de recreere”, a spus reprezentata Agenţiei, Viorica Caciuc.

Potrivit ei, 239 contracte au fost reziliate prin judecată şi de comun acord al părţilor, pe rol sunt 96 de dosare, iar Agenția „Moldsilva” solicită rezilierea urgentă a acestora.

Directorul „Moldsilva”, Ion Cebanu, intenţionează să aibă o poziţie categorică şi faţă de datornicii pentru plata arendei pădurilor, care în acest an a fost majorată de cinci ori , până la aproape 20 mii lei de hectar pe an.

El a comunicat că, după intrarea în vigoare în iunie a noului regulament, 25 de arendaşi au solicitat rezilierea contractelor.

„Scopul primordial al modificărilor adoptate constă în interzicerea pe viitor a arendei pădurilor pentru a evita însuşirea unor suprafeţe considerabile din patrimoniul forestier”, a spus Cebanu, care a amintit de cazul de rezonanţă de la Bălţi, unde un agent economic a defrişat ilegal 9 ha de pădure, a construit un bazin şi un drum de acces. Materialele au fost înaintate în judecată. 

infotag.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *