Social

Agenții economici sunt obligați să-și monteze instalații de purificare a aerului

O lege în acest sens este în lucru, în prezent, la ministerul Mediului, care speră, până la sfârșitul acestui an, să finalizeze și documentul de politici privind protejarea mediului. La Chișinău a avut loc marți, 11 februarie, o reuniune, în cadrul unui proiect de îmbunătățire a calității aerului finanțat de către Uniunea Europeană, la care iau parte reprezentanți din Belarus, Ucraina, Georgia, Rusia, Armenia, Azerbaidjan și Republica Moldova.
În ultimii ani, ca urmare a trecerii de la combustibilul lichid la cel gazos, cantitatea emisiilor toxice în atmosferă în Republica Moldova a scăzut. În același timp, s-a mărit numărul agenţilor economici mici, activitatea cărora este slab monitorizată. Pentru a spori investițiile în domeniul protejării mediului, Republica Moldova trebuie să facă o analiză și să inventarieze toți agenții economici care se fac responsabili de poluarea atmosferei, a declarat la conferință viceministrul Mediului, Valentina Țapeș.

Potrivit Valentinei Țepeș, în 2012 la evidența Ministerului Mediului se aflau peste 5.000 de agenți economici poluatori. În realitate, numărul acestora fiind însă cu mult mai mare.

Importanța cadrului legislativ pentru atragerea investițiilor a fost subliniată și de către Liubomir Brekeyvici, managerul proiectului.
”Un proiect ca al nostru este orientat spre crearea unui suport instituțional capabil de a monitoriza calitatea aerului. Odată ce aveți dezvoltat acest lucru, comunitatea internațională este mult mai interesată să investească aici. Investesc pentru că știu că aveți creată o infrastructură. Fară infrastructură nimeni nu va investi nimic”.

Proiectul „Guvernarea Calităţii Aerului în ţările din Europa de Est” a demarat în 2011 şi se va finaliza în luna decembrie. Acesta prevede acordarea de către Uniunea Europeană a unei asistențe financiare în valoare de peste un million de euro fiecărei dintre cele șapte state partenere Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova, Ucraina şi Rusia în rezolvarea problemelor ce ţin de creşterea emisiilor de poluanţi atmosferici.

Radio Chișinău

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *