Economie

Agricultorii pot depune dosarele pentru subvenții de la stat

Subvenţiile sunt prevăzute pentru restructurarea şi adaptarea la standardele Uniunii Europene, investiţii în prelucrarea şi comercializarea produselor agricole, pregătirea implementării măsurilor ce ţin de ecologie în agricultură, îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii agricole, precum şi servicii de consultanţă şi instruire.

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Eduard Grama a menționat că în acest an, ca și în anii precedenți se așteaptă un număr de circa 4 mii de cereri.

„Anul acesta subvențiile vor fi alocate în special pentru dezvoltarea rurală și a infrastructurii. O sumă destul de mare va fi alocată sectorului de zootehnie, și respectiv măsurile tradiționale”, a precizat ministrul Eduard Grama.

Agenția de Intervenție şi Plăți pentru Agricultură va recepționa actele până pe 31 octombrie, curent. Potrivit lui Nicolae Ciubuc, directorului interimar AIPA, termenul de efectuare a verificărilor preliminare nu va depăși 10 zile lucrătoare din momentul înregistrării cererii de sprijin în registrul de intrări.

„Principiul de examinare a dosarelor este același. În fiecare an ne străduim să venim cu modificări care îmbunătățesc sistemul de subvenționare. Dacă ne referim la termeni, este una din novațiile acestui regulament, pentru că practic pentru fiecare procedură avem anumiți termeni optimizați”, a precizat Nicolae Ciubuc.

Dosarul pentru obţinerea subvenţiilor trebuie să conţină o cerere-tip, copia de pe certificatul de înregistrare, planul de afaceri pentru cel puțin 5 ani, certificatul care confirmă că fermierul nu are datorii faţă de bugetul de stat şi local ș.a. Mărimea fondului de subvenţii, în acest an, este de 900 de milioane de lei.

sursa: politics.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *