Editorial

Ala Popescu, pe urmele finului… Muruianu?

Dupa publicarea articolului „Curtea clanului Voronin” din 5 februarie a.c., presedinta Curtii de Conturi, Ala Popescu, m-a invitat, prin responsabilul sau pentru relatiile cu presa, la o intalnire cu „activul Curtii de Conturi”. Am acceptat „invitatia” doar pentru ca aveam nevoie de raspunsuri la mai multe intrebari privind schemele de fraudare a Bugetului legate de TVA si m-am gandit sa folosesc aceasta oportunitate.

La intalnire au fost prezente cateva persoane, majoritatea tinere. Discursul Alei Popescu, inregistrat la dictafon de catre responsabilul pentru presa, a fost ca o zi de primavara: ba cald, ba rece. Nemultamirea ca noi, jurnalistii, ne informam din surse nedemne, „care au fost date afara de la Curtea de Conturi” (CC) si nu observam munca pe care o fac angajatii institutiei a fost urmata de disponibilitatea de a ne oferi toate materialele de care avem nevoie. Apoi mi-a inmanat obiectiile la articolul meu, insiruite pe cateva foi, si mi-a aratat o mapa groasa cu materialele din TIMPUL despre Curte, mentionand ca isi va apara drepturile in judecata. Dupa care s-a plans ca la prezentarea raportului de activitate al CC in Parlament jurnalistii nici nu i-au acordat atentie, ca ministrul Gheorghe Papuc nu venea niciodata la sedintele la care se discutau rapoartele pe marginea controalelor de la Interne, ca mai multe hotarari ale CC au fost secretizate de catre ministerele pe care le-au verificat si tot asa.

A tinut sa mentioneze ca, asa cum locuia intr-un apartament in care curge podul, asa si locuieste, ca nu a primit apartament de la Voronin prin hotarare secretizata, ca nu stie ca la „Moldconstruct Market” lucreaza Oleg Voronin, ca „Ordinul Republicii” nu i s-a dat pentru ca ar fi protejat firmele clanului, ci pentru ca a depus eforturi la restaurarea Manastirii Curchi si ca acum are datorii de peste 20 mln. de lei catre firmele care au lucrat la reconstructie etc. Cand am incercat sa spun si eu ceva, mi-a taiat-o ca mai intai va vorbi dansa, dupa care imi va oferi cuvantul. Dupa o ora si jumatate, Ala Popescu si-a amintit ca are programata o intalnire si a plecat in graba. Eu am ramas sa ma intretin cu „activul Curtii”. Singurul lucru bun de la vizita mea la CC a fost ca dna Vera Madan, sefa de directie, mi-a dat o mapa cu materialele controalelor legate de firmele-fantoma si returnarile de TVA, informatie pe care o solicitasem anterior…

A doua zi aflu, dintr-un ditamai comunicat de presa plasat pe pagina web a CC, cat de importanta a fost intalnirea presedintei Ala Popescu cu jurnalista Cornelia Cozonac, care „a fost in vizita la CC”. „Dialogul s-a axat pe activitatea de audit a Curtii pentru ultimii ani, s-a discutat despre atributiile si cadrul legal in care functioneaza Curtea… Vizita jurnalistei Cornelia Cozonac la CC este un start pentru alte colaborari de viitor cu oricare institutie media ce va manifesta interes”, se mai spune in comunicatul CC.

Relatiile „foarte bune” s-au stricat insa brusc odata cu izbucnirea scandalului Ion Muruianu care, apropo, este finul de cununie al Alei Popescu. Pe site-ul CC au aparut imediat si obiectii la articolul „Curtea clanului Voronin”, iar responsabila pentru relatiile cu presa a inceput sa-mi ceara insistent sa dau rectificare in legatura cu faptul ca ministrul de Stat ii raspunde la o solicitare a Alei Popescu ca ea „nu a primit apartament prin hotarare cu parafa secreta”. Mai mult, dupa ce in presa a fost publicata o scrisoare adresata Procuraturii Generale si semnata de mai multi fosti angajati ai CC care reclama faradelegile de la aceasta institutie, iar TIMPUL a publicat mai multe dezvaluiri despre fapte grave si modul autoritar in care Popescu dirijeaza activitatea institutiei, in ajunul zilei de 8 Martie, presedinta CC, pentru prima data in ultimii ani, invita tot colectivul Curtii, inclusiv angajatii din teritoriu, pentru a-i felicita cu ocazia Zilei Internationale a Femeii.

La ceremonia festiva, dupa cum am aflat, Ala Popescu le-a citit angajatilor o scrisoare prin care „colectivul CC isi exprima dezacordul fata de aparitiile in presa a fostilor angajati, care calomniaza si distorsioneaza activitatea Curtii”, si le-a cerut tuturor sa o semneze. Dupa cum ne-au spus angajatii CC, Ala Popescu statea intr-un colt si veghea ca nimeni sa nu se eschiveze de la semnare. „Razboiul informational” pornit in ultimul timp este un „atac fara precedent in adresa angajatilor CC, care destabilizeaza starea emotionala a colectivului si pune in pericol integritatea si eficienta acestuia”, se mentioneaza, intre altele, in asa-numita „scrisoare de solidarizare”, care este publicata pe site-ul CC.

Indiferent daca Ala Popescu va calca sau nu pe urmele finului sau de cununie, noi vom continua sa investigam activitatea Curtii de Conturi, pentru ca pana acum inca nu am auzit ca vreun fost ministru sa fie tras la raspundere pentru delapidarile de fonduri si gestionarea incorecta a banilor publici, ca cineva macar sa fi returnat banii furati din Buget ca urmare a incalcarilor depistate de Curtea de Conturi. Si daca de ani buni se tot vorbeste ca se fura Bugetul si nimic nu se intampla dupa asta, atunci care este rostul ca noi, contribuabilii, sa platim pentru intretinerea Curtii de Conturi?

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *