Externe

Alegeri în Brazilia: Fostul preşedinte Lula a ieşit învingător

Luiz Inacio Lula da Silva a ieşit învingător în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale desfăşurate duminică în Brazilia, informează AFP, care citează rezultatele oficiale aproape finale comunicate de Curtea Electorală Supremă.

Potrivit Reuters, fostul președinte brazilian Lula da Silva l-a învins duminică pe Bolsonaro în cadrul unor alegeri care au marcat o revenire uluitoare pentru liderul de stânga și sfârșitul celei mai de dreapta guvernări a țării din ultimele decenii.

Lula da Silva a obținut 50,8% din voturi, comparativ cu rezultatul de 49,2% obținut de Bolsonaro.

99,1% din voturi au fost numărate, iar Curtea Electorală Supremă a considerat că este suficient pentru a „defini matematic” rezultatul cursei.

Votul a fost o mustrare din partea alegătorilor pentru populismul aprins de extremă-dreapta al lui Bolsonaro, care a format o nouă coaliție conservatoare, dar și-a pierdut sprijinul.

Lula da Silva a promis că va reface economia braziliană și va reveni la politicile sociale conduse de stat care au ajutat milioane de brazilieni să iasă din sărăcie când a guvernat țara din 2003 până în 2010.

De asemenea, el a promis că va combate distrugerea Pădurii Tropicale Amazoniene și va face din Brazilia un lider în negocierile globale privind clima.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *