Bună Dimineața

Alegeri libere sau cine fură „oile” din ocolul prezidențial

Cu regret observăm că și unii observatori mai echilibrați încearcă să insinueze același lucru, că un partid sau altul ar avea rolul să fure voturile cuiva.

Dacă trăim într-o societatea care se dorește a fi democratică, trebuie să acceptăm că voturile nu aparțin cuiva. Un vot dat pentru un politician sau un partid la un scrutin, nu-l face pe acel politician proprietar de voturi. El primește un mandat de la cetățean, iar la termen, sau anticipat, cetățeanul este liber să aleagă orice dorește, el nu are nicio datorie care rezultă dintr-o opțiune anterioară. Nu ne putem preface că suntem pentru o democrație veritabilă, dar să insinuezi că a vota liber semnifică a fura voturi. Votanții nu sunt o turmă de oi care se află într-un ocol (chiar și prezidențial), de unde vine cineva și fură.

Acuze de același tip vin și din partea experților afiliați partidului prezidențial, care încearcă să sperie electoratul cu viziuni pro-românești și pro-unioniste să voteze așa cum au făcut-o în turul 2 la alegerile prezidențiale, pentru că altfel „votul s-ar pierde”.

Analistul Anatol Țăranu spune următoarele: „În declarațiile sale Maia Sandu evită asocieri precise cu unionismul. Aceasta constatare, dincolo de aspirațiile subiective ale președintei RM, la modul obiectiv, înseamnă abandonarea de către Maia Sandu și PAS a segmentului electoral unionist în favoarea partidelor unioniste.

Nu putem să nu fim de acord cu părerea domnului Țăranu, este evident pentru orice observator politic echidistant, că prin punerea batistei pe țambal, prin clamarea că aceste alegeri n-au nimic geopolitic în ele și că nu trebuie să discutăm despre est sau vest, PAS abandonează voluntar și nesilit de nimeni segmentul pro-european format din cei cu viziuni pro-românești. Dacă lucrurile stau anume așa, iar votanții pro-români și pro-unioniști vor vota un partid românesc și pro-unionist, de ce acel partid este acuzat că „fură voturi”? Dacă vor voturile pro-românilor și pro-unioniștilor, de ce au abandonat chiar ei acest segment electoral și de ce tot ei se lamentează că cineva „le fură voturi”?

Merită amintită și declarația președintelui interimar PAS, Igor Grosu din ianuarie a.c.: „Noi am discutat lucrul acesta cu partenerii din Parlament și cu cei din opoziția extraparlamentară și le-am spus foarte bine: spre exemplu, pentru unioniști – ar fi bine ca unioniștii să se grupeze într-un pol. PAS, cel mai probabil, în opinia mea, va merge singur la aceste alegeri anticipate”

Coagularea forțelor pro-românești într-un pol unionist a fost ideea celor de la PAS, în așa caz chiar nu înțelegem de unde au pornit aceste teorii cu iz bolșevic cu „furtul de voturi”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *