Alianţa Anticorupţie solicită lansarea urgentă a negocierilor privind crearea majorităţii parlamentare

Pentru justificarea solicitării, semnatarii documentului fac trimitere la „condiţiile actuale de instabilitate politică, dictată de demisionarea Guvernului şi instituirea unui interimat, de criză continuă în sistemul financiar-bancar, dictată de bancrotizarea sistemului bancar prin sustragerea finanţelor publice, cu repercursiuni grave în plan intern prin instabilitate economică, oscilaţii valutare, creşterea preţurilor la mărfuri şi servicii, care în final conduc la creşterea tensiunii în societate; iar pe plan extern prin diminuarea dramatică a încrederii partenerilor europeni şi donatori externi în capacităţile de autogestiune a ţării, dezamăgire confirmată prin recenta blocare a pachetului de legi anti-corupţie, care au drept rezultat sistarea asistenţei bugetare şi asistenţei în continuarea reformelor demarate, totul pe fundalul unui conflict armat continuu în Ucraina şi o situaţie dificilă per ansamblu, în regiune”.
Membrii alianţei solicită ca principalele funcţii în stat să nu fie partajate pe criterii politice, dar în baza criteriilor profesioniste şi cu reputaţie consacrată. De asemenea, se solicită ca învestirea noului Guvern plenipotenţiar, integru şi cu mandat clar în promovarea reformelor asumate faţă de societate şi partenerii de dezvoltare din exterior, să nu fie tergiversată. Viitorul premier trebuie să fie o persoană cu integritate profesională, cu încredere substanţială în societate, cu competenţe demonstrate în realizarea integrării europene şi a reformelor.
„Alianţa Anticorupţie consideră inadmisibilă accederea în funcţiile de demnitate publică a persoanelor compromise pentru neprofesionalism, lipsă de performanţă, cu invocate fapte de corupţie şi conexe, lipsite de integritate, sau persoane puse sub monitorizări şi investigaţii pentru fraudă din partea autorităţilor naţionale şi internaţionale”, se mai spune în apel.
Alianţa Anticorupţie propune ca printre priorităţile viitorului Guvern să fie incluse – redresarea situaţiei în sistemul financiar-bancar, dar şi implementarea Acordului de Asociere şi încheierea unui acord cu FMI. De asemenea, este vorba despre adoptarea urgentă a pachetului de legi anti-corupţie şi onorarea obligaţiilor asumate faţă de partenerii externi.
TIMPUL reamintește că RM este guvernată de către ”alianța minoritară” PLDM+PDM care a votat conducerea Parlamentului și Guvernului alături de PCRM.
Sursa: IPN