Frumusețe

Alimentaţia şi sarcina (III)

Grăsimile, care sunt alimente hipercalorice – sunt surse concentrate de energie. Organismul depozitează grăsimile, care devin astfel o rezervă energetică ce poate fi utilizată la nevoie. Grăsimile ajută şi la absorbţia vitaminelor A, D, E şi K. O dietă săracă în grăsimi este o dietă fără calorii şi vitamine. Produsele din carne au un conţinut crescut de grăsimi. Deci, evitaţi să le mâncaţi în cantităţi mari.

Proteinele sunt foarte utile în procesul de creştere, de formare a ţesuturilor şi de reparaţie. Femeile au un necesar zilnic de aproximativ 36 grame de proteine. Femeile gravide au nevoie de un surplus de 6 grame/zi, iar femeile care alăptează au nevoie de un surplus zilnic de 11 grame de proteine.

Ce cantitate de proteine conţin principalele alimente:
100 g carne – aprox. 27 g proteine
20 ml lapte – 6 g proteine
un ou – 6 g proteine
100 g peste – 19 g
100 g fasole – 6-9 g

Sărurile minerale şi vitaminele sunt esenţiale pentru sănătate. Aceasta nu înseamnă, însă, că sunt necesare în cantităţi mari. Nu trebuie să iei suplimente minerale sau vitaminice fără recomandarea medicului. Organismul poate depozita unele vitamine – A, D, B12. În doze mari, unele vitamine pot deveni toxice. Nu e recomandat să mănânci ficat sau alimente din ficat în timpul sarcinii. Ficatul are cantităţi foarte mari de vitamina A care poate determina malformatii congenitale.

Acidul folic, parte a complexului vitaminelor B, este important pe tot parcursul sarcinii, dar mai ales în primele 12 săptămâni, când se formează toate organele şi sistemele viitorului copil. Cele mai bune surse de acid folic sunt: broccoli, varza, conopida, fasolea verde, mazărea, cartofii, spanacul, portocalele, grapefruitul, bananele, pâinea, laptele, salata, roşiile, morcovii, ouăle, nucile, peştele.

Calciul este extrem de important în timpul sarcinii, el fiind vital pentru formarea oaselor şi a dinţilor fătului, unde se află 99% din calciul existent în corpul uman. Restul se găseşte în plasma sanguină şi în ţesuturile moi. Necesarul zilnic de calciu pentru majoritatea femeilor între 19 şi 50 de ani e de 525 mg, iar pentru tinerele între 11 şi 18 ani – de 625 mg. Absorbţia calciului din alimente în timpul sarcinii creşte. De aceea, nu e nevoie de suplimentare cu calciu, decât pentru mamele adolescente. Femeile care alăptează au nevoie de un surplus zilnic de 550 mg de calciu. Cea mai buna sursă de calciu sunt produsele lactate. Alte surse de calciu sunt: legumele cu frunze închise la culoare, peştele cu oase moi (sardine, somon), fasolea verde, ouăle, caisele deshidratate, migdalele, seminţele de susan.

(Va urma)

Sursa: Timpul Suplimentul Femeia


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *