Politică

Ambasadorul Ucrainei la Chișinău: Povestea relatată de așa zisele autorități separtiste privind organizarea de către SBU a unui ”atentat” la Tiraspol e o minciună stupidă

Povestea relatată de așa zisele autorități de la Tiraspol privind organizarea de către Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a unui presupus ”atentat” împotriva separatistului Vadim Krasnoselski și a sediului OSCE ”nu pare credibilă”, a declarat ambasadorul Ucrainei la Chișinău, Marko Șevcenko, în cadrul unei emisiuni de la Rlive TV.

”Am vizionat acest film editat. Bărbatul care pretinde că a plănuit un act terorist a fost prea relaxat pentru cineva care este interogat. A vorbit de parcă ar fi fost prieteni buni. Nu inspiră încredere. Serviciul de Securitate al Ucrainei a venit în aceeași zi cu o reacție și a spus că este o minciună. În opinia mea, aceasta este o minciună stupidă”, a declarat diplomatul, potrivit Deschide.md.

Potrivit lui Șevcenko, această acțiune reprezintă un avertisment pentru conducerea Transnistriei și se creează impresia că aceasta este o ordinară etapă de a pune presiuni pe Tiraspol.

De asemenea, diplomatul a mai menționat că Transnistria reprezintă o amenințare pentru Ucraina, motiv pentru care frontiera este ”complet închisă”. 

„Din punct de vedere militar, Transnistria nu reprezintă o mare amenințare pentru Ucraina, dar există o componentă militară pe care trebuie să o luăm în considerare: trebuie să menținem o parte din forțele armate în apropierea frontierei. În Transnistria se află militari care nu se supun autorităților de la Tiraspol, ci raportează direct la Moscova. Înțelegem că Transnistria este o bază pentru activități subversive nu numai în Ucraina, ci și în R. Moldova” a explicat Șevcenko.

Totodată, ambasadorul afirmă că, de la începutul războiului, mai mulți diversioniști au pătruns din regiunea transnistreană în Ucraina.

”În urma începerii războiului, în regiunea Odesa au fost arestate câteva grupuri de diversioniști care au intrat dinspre Transnistria. Acestea transportau explozivi și arme. Autoritățile noastre au înțeles ce trebuie făcut și au sigilat frontiera din partea noastră” a mai declarat Șevcenko.

Anterior, Ucraina a anunțat că păstrează trupe în apropierea segmentului transnistrean al frontierei pentru a se proteja de un eventual atac. Atunci, Rusia a lansat falsuri că forțele armate ucrainene ar urma să invadeze regiunea separatistă.

De asemenea, săptămâna trecută, așa-zisul minister al securității de la Tiraspol a afirmat că Vadim Krasnoselski și alți lideri din stânga Nistrului ar fi fost ținta unui presupus atentat terorist organizat de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU). Mai multe persoane au fost reținute și dau deja declarații.

Drept reacție, SBU a declarat că acuzațiile Tiraspolului trebuie considerate exclusiv ca o provocare orchestrată de Kremlin.

Seara, televiziunea afiliată separatiștilor de la Tiraspol a prezentat un film ”documentar” privind modul în care SBU ar fi pregătit și coordonat ”atentatul”. Ulterior, videoul a fost șters de pe YouTube.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *