Internațional

Ambasadorul Ucrainei la Vatican, dezamăgit de declarațiile Papei Francisc: „Cum este posibil să-l menționezi pe unul din ideologii imperialismului rus ca victimă inocentă”

Miercuri, 24 august, Papa Francisc a lansat un apel să „se evite riscul unui dezastru nuclear” în Ucraina, la şase luni de la debutul invaziei ruse, denunţând încă o dată „nebunia războiului”. Suveranul pontif a vorbit la audiența generală și despre moartea fiicei lui Aleksandr Dughin, Daria Dughina, lucru care a atras o reacție rapidă din partea ambasadorului Ucrainei la Vatican, care a catalogat declarația papei ca fiind „dezamăgitoare”. 

„De şase luni împlinite astăzi, poporul ucrainean suferă ororile războiului”, a declarat Papa cu ocazia audienţei generale săptămânale la Vatican.

„Sper că se vor lua măsuri concrete pentru a se pune capăt războiului şi a se evita riscul unui dezastru nuclear la Zaporojie”, a mai afirmat acesta, potrivit AFP și Reuters, preluate de Agerpres.

„Mă gândesc la toată această cruzime, la toţi nevinovaţii care plătesc nebunia tuturor părţilor, pentru că războiul este o nebunie”, a continuat suveranul pontif.

„Mă gândesc la această tânără femeie nefericită care a murit din cauza unei bombe puse sub scaunul maşinii sale la Moscova”, a adăugat papa, referindu-se la asasinarea Dariei Dughina, jurnalistă şi politolog în vârstă de 30 ani, fiica lui Alexandr Dughin care este numit „creierul lui Putin”.

„Îi port pe toţi prizonierii în inima mea, în special pe cei care sunt într-o stare fragilă, şi chem autorităţile responsabile să ia măsuri pentru eliberarea lor”, a mai afirmat papa Francisc.

„Mă gândesc la copii. Atâţia morţi şi atâţia refugiaţi. Atâţia răniţi. Atâţia copii ucraineni şi ruşi au rămas orfani. Orfanii nu au naţionalitate: au pierdut un tată sau o mamă, fie că sunt ruşi sau ucraineni” a adăugat el.

„Cei care fac profit de pe urma războiului (…) sunt delincvenţi care asasinează umanitatea”, a încheiat papa Francisc.

Ambasadorul Ucrainei la Vatican, Andrei Iuraș s-a declarat dezamăgit de discursul papei, legată de moartea Dariei Dughina care a atras o reacție rapidă din partea reprezentanței Ucrainei la Vatican.

Spunând că nu se poate vorbi în aceeași propoziție despre victimă și despre agresor.

„Discursul de astăzi al papei a fost dezamăgitor și m-a făcut să mă gîndesc la multe lucruri: nu poți vorbi în aceeași propoziție despre agresor și victimă, despre violator și persoana violată; cum este posibil să-l menționezi pe unul din ideologii imperialismului rus ca victimă inocentă?”, a scris Andri Iuraș într-un mesaj pe pagina sa de Facebook.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *