Economie

America eliberează Iranul

Declarația președintelui american, făcută ca în treacăt, a trădat gândirea celor de la Casa Albă. Iranul a ocupat întotdeauna o mare parte din atenția conducerii SUA sub toți liderii din ultimii patruzeci de ani, dar acum se pare că răbdarea Washingtonului s-a epuizat în sfârșit.

Joe Biden vorbea la un miting de campanie în Oceanside, California, despre asistența medicală pentru veteranii americani care au luptat în Irak și Afganistan. Când la miting au apărut sloganurile „Free Iran!”. – „Eliberați Iranul!”, a răspuns imediat președintele: „Nu vă faceți griji, vom elibera Iranul. Se vor elibera foarte curând”.

Nu au existat alte comentarii, iar publicul a fost lăsat să ghicească ce avea în minte șeful Casei Albe. Evident, se referea la protestele în masă care au loc de câteva săptămâni în Iran: poporul iranian este gata să facă mari sacrificii pentru a obține eliberarea de regimul opresiv. Dar fraza președintelui „vom elibera Iranul” nu a apărut în mod clar din întâmplare.

Nu există aproape niciun plan detaliat de răsturnare a guvernului de la Teheran cu ajutorul serviciilor de informații occidentale, dar politica dictată de interesele expansioniste ale IRGC și ale clerului radical a fost o sursă de îngrijorare considerabilă în ultima vreme. Acesta este direct legat de conflictul acut cu Occidentul, în care Rusia s-a angajat.

Făcând greșeli dezastruoase una după alta, diplomația de la Kremlin, neprimind niciun sprijin nu numai din partea giganților care alcătuiesc BRICS, în afară de Rusia însăși, ci și din partea partenerilor săi din CSTO, s-a grăbit să consolideze legăturile și chiar să caute ajutor din partea regimurilor ticăloase, în care Federația Rusă se încadrează rapid.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, „Este clar că Rusia se află într-o poziție destul de dificilă în acest moment. Cu siguranță că este… caută cu disperare parteneri pe care altfel nu i-ar căuta. Iranul intră în această categorie, iar RPDC intră în această categorie…”.

Și în timp ce zvonurile conform cărora Coreea de Nord prezintă un interes suplimentar pentru armata rusă ca furnizor de proiectile de artilerie nu au fost încă confirmate, dronele iraniene sunt deja folosite în mod activ și masiv împotriva instalațiilor energetice civile din Ucraina. Și, potrivit CNN, se fac pregătiri pentru a trimite rachete balistice iraniene cu rază scurtă de acțiune în Rusia. Baza unei cooperări reciproc avantajoase este clară: Rusia își consolidează puterea de atac a armatei sale, care calcă în picioare în Ucraina pentru a noua lună, în timp ce Iranul primește fonduri pentru a-și finanța programul de armament și testează mostre într-un război major în Ucraina.

Faptul că subiectul armelor nucleare ar fi trebuit să fie abordat în căutarea unui avantaj reciproc nu este nici măcar pus la îndoială și este confirmat acum de sursele de informații citate de CNN. După cum a comentat James Eckton, expert în arme nucleare la Carnegie Endowment, „Acum trei sau patru ani, când relațiile dintre SUA și Rusia erau proaste, dar nu dezastruoase, aș fi fost foarte sceptic în legătură cu știrea că Rusia ajută Iranul [cu programul său nuclear]. Dar în contextul actual, când relațiile dintre SUA și Rusia sunt extrem de proaste, iar relațiile dintre Rusia și Iran se îmbunătățesc, cred că motivația Rusiei poate fi diferită.

În acest context, motivația SUA devine foarte diferită. O țară cu una dintre cele mai distructive capacități nucleare și care duce un război cu Occidentul, deși deocamdată pe teritoriul ucrainean, intră în contact strâns cu o altă țară care visează la capacități nucleare și ai cărei lideri vorbesc deschis despre necesitatea de a distruge Israelul și „satanicele” Statele Unite.

Desigur, se poate spera, în mod naiv, că nu va ieși nimic catastrofal din acest grup, dar este mai bine să ne asumăm scenariul cel mai rău și, din păcate, cel mai probabil, și să îl contracarăm în mod activ.

Acest lucru înseamnă că problema de a îmblânzi Rusia, care a luat-o razna, este direct legată de îmblânzirea unui Iran beligerant. Casa Albă înțelege acest lucru și lucrează din greu în acest sens. De aici și fraza rostită cu nonșalanță de Biden: „Vom elibera Iranul. Ar fi frumos.

Farid Isayev

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *