Amnesty International: Anul 2015 a fost cel mai dificil pentru R. Moldova la capitolul respectării drepturilor omului
Amnesty International: 2015 – cel mai dificil cu privire la respectarea drepturilor omului
Totodată, crimele bazate pe criteriile de ură nu au fost abordate în mod eficient de organele de lege. Concluziile se regăsesc într-un raport prezentat miercuri, 24 februarie, de către Amnesty International Moldova.
Directorul executiv al Amnesty International, Cristina Pereteatcu a declarat că pe parcursul anului trecut situaţia privind drepturile omului în Republica Moldova a degradat şi continuă să degradeze şi în anul 2016.
Cristina Pereteatcu a menţionat că deşi în anul trecut a fost organizat un marş al comunităţii LGBT, totuşi respectarea drepturilor acestor persoane încă rămâne o problemă. Aceasta a precizat că pentru desfăşurarea paşnică a marşului au fost implicate forţele de ordine, întrucât mai multe persoane au încercat să perturbeze evenimentul. O altă problemă la capitolul respectării drepturilor omului este şi faptul că de mai bine de doi ani nu poate fi aleasă o persoană pentru funcţia de avocat al poporului pentru copii. Reprezentanţii Amnesty consideră că această decizie ar fi tergiversată în mod intenţionat de către comisiile de resort şi de către Parlament.
Veaceslav Tofan, preşedintele Amnesty International Moldova, a declarat că în anul 2015 au fost înregistrate peste 600 de plângeri împotriva cazurilor de tortură şi a relelor tratamente. Însă doar în cazul a un procent dintre acestea, persoanele vinovate au fost pedepsite.
Relele tratamente au loc de multe ori în instituţiile penitenciare, a spus Veaceslav Tofan, iar problema condiţiilor inumane de detenţie au fost din nou adusă în atenţia populaţiei după reţinerea ex-premierului Vlad Filat şi a membrilor grupului Petrenco. Potrivit lui, toţi deţinuţii din Republica Moldova sunt victime ale condiţiilor inumane în detenţie.
sursa: ipn.md