CSI / Rusia

(ANALIZĂ) Argumente în favoarea Nord Stream-2. Unde a mințit Gazprom?

Potrivit şefului Gazprom, Alexei Miller, exporturile totale ale companiei în Europa, inclusiv în Turcia, au crescut cu 8%, depăşind 159 de miliarde de metri cubi în 2015.

„În termeni absoluţi, exporturile au crescut cu 11,8 miliarde de metri cubi, care este comparabil cu volumul anual de livrări Gazprom în ţări precum Franţa – până la 9,7 miliarde mc şi Marea Britanie – 11,1 miliarde mc”, – afirmă Miller, citat de TASS.

Acest rezultat este deosebit de valoros pentru Kremlin, pentru că a fost obţinut pe fondul deteriorării relaţiilor cu Uniunea Europeană în ansamblu şi cu membrii săi cheie: Germania, Franţa şi Marea Britanie, cauzate de evenimentele din Ucraina.

Sunt cunoscute şi eforturile Comisiei Europene de a reduce dependenţă UE de gazul rusesc şi introducerea unor reguli transparente de achiziţii pentru companiier europene care cumpără gaz rusesc.

Creşterea exporturilor ca pretext pentru Nord Stream-2

Statistica Gazprom a devenit un element cheie în noua campanie lansată de Rusia, care încearcă să demonstreze UE necesitatea construirii unei noi conducte care să ocolească ruta ucraineană. Este vorba despre proiectul Nord Stream-2, care ar trebui să crească tranzitul prin Marea Baltică cu încă 55 de miliarde de metri cubi.

Imediat după prezentarea statisticii de anul trecut, Gazprom şi partenerii săi strategici – germanii de la Witershallu şi compania austriacă OMV – au confirmat dorinţa de a construi o nouă conducta de gaze.

De fapt, Gazprom deja a anunţat că se aşteaptă la o creştere în continuare a livrărilor către Europa în următorii doi ani. Potrivit calculelor sale, livrările din acest an vor creşte la 162.6 miliarde de metri cubi, iar în următorul – la 166 de miliarde mc.

Motivul pentru un astfel de optimism este scăderea producţiei de gaze pe teritoriul UE, în Olanda şi pe platoul continental al Marii Nordului. Un alt motiv – utilizarea tot mai mare de gaze în generarea de energie, care, după scăderea preţurilor, a devenit competitivă cu cărbunele.

În acelaşi timp, vicepreşedintele „Gazprom”, Alexandr Medvedev, a declarat că prin conducta „Nord Stream” (din Rusia către Germania, prin Marea Baltică) au fost exportate anul trecut 39,1 miliarde de metri cubi de gaz, ceea ce reprezintă aproape 71% din capacitatea conductei de gaz .

Factorul ucrainean

Deci, să vedem cât de serior este argumentul Gazprom privind creşterea consumului în Europa. Să ne amintim că, potrivit datelor oficiale, exportul „Gazprom” în Europa, inclusiv Turcia, în termeni absoluţi, a crescut în 2015 cu 11,8 miliarde de metri cubi. În acelaşi timp livrările către Turcia anul trecut au rămas stabile – 27 de miliarde de mc, ceea ce înseamnă că întreagă creştere se datorează livarilor în ţările europene.

Cu toate acestea, în 2015, pe piaţa europeană a gazelor s-a produs o schimbare foarte importantă: Europa a devenit un important furnizor de gaze către Ucraina, afirmă Karel Hirman, expert în energie din Slovacia, citat de eurointegration.com.

Potrivit datelor publicate de „Naftogaz Ucraina”, în 2015 Ucraina a importat 10,3 miliarde de metri cubi de gaz din Europa. În acelaşi timp, importurile de gaze din Rusia au scăzut de la 14,5 miliarde de metri cubi în 2014, la 6,1 mld mc.

Motivele pentru această schimbare nu sunt doar de natură politică. Achiziţii de la comercianţii europene de gaze pe tot parcursul anului au fost mai ieftine (sau la un preţ comparabil) decât direct de la „Gazprom”, la graniţa ucraineano-rusă.

„Dacă vom compara datele „Gazprom” privind creşterea exporturilor către Europa – 11,8 miliarde de metri cubi – şi achiziţiile „Naftogaz” – în valoare de 10,3 miliarde de metri cubi – observăm că aceste cifre sunt foarte apropiate, afirmă Karel Hirman. Deoarece aprovizionarea cu gaze a Ucraina din Europa este efectuată de Slovacia, Ungaria şi Polonia, este clar că comercianţii europeni care au încheiat contracte cu Ucraina au vândut, de fapt, gaz rusesc.

Cu toate acestea, chiar gazele naturale consumate în Ucraina, în statisticile ruseşti sunt menţionate că exportate în ţările UE.

Pe baza acestor fapte, putem trage o concluzie simplă că aşa-zisa „creştere semnificativă a exporturilor de gaze naturale ruseşti către Europa, în anul trecut”, în mod paradoxal sunt cauzate de schimbarea vectorului de achiziţii al gazelor din Ucraina.

În consecinţă, creşterea exporturilor aşteptată de Gazprom în anul curent şi următoarele, este suspect de apropiată că volum cu livrările de gaze ale Rusiei direct în Ucraina. Adică Rusia se aşteaptă că şi acest gaz, cel mai probabil, va fi în curând transferat în Ucraina prin UE.

Ca urmare, avem următorul tablou. „Gazprom” şi partenerii germano-austriece vorbesc despre necesitatea noului fir Nord Stream-2, datorită creşterii anticipate a cererii pentru gazul rusesc în Europa.

În acelaşi timp, cererea tot mai mare de gaze a Ucrainei din Europa corespunde aproape exact creşterii livrărilor ruseşti. Se pare că mult-lăudatul succes al „Gazprom” este în întregime retultatul politicii autorităţilor ucrainene de demonopolizare a alimentării cu gaze în ţară.

Mai mult decât atât, dacă comparăm exportul „Gazprom” în UE şi cel din Ucraina, devine clar că nu există nicio creştere şi nici nu se aşteaptă vreo creştere în următorii ani.

Prin urmare, acest argument activ utilizat ca dovadă a necesităţii construirii Nord Stream-2 este o înşelăciune clară. Iar respingerea acestui noi proiect de conducta în niciun fel nu va duce la probleme cu furnizarea de gaze naturale din Rusia către UE.

Mai mult decât atât, în cazul construcţiei noiu conducte de gaz prin Marea Baltică, singura modificare ce va fi resimţită de consumatorii europeni va fi cea de creştere a preţurilor la gaze, ca urmare a tranzitului mai scump, conchide expertul slovac. 

sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *