CSI / Rusia

Analiză de Andrei Zubov, fiul celui care a construit corabia „Moskva” explică de nava a fost folosită greșit de armata rusă

Ceea ce s-a întâmplat în seara asta, scufundarea crucișătorului Moskva, este deosebit de semnificativ pentru mine din motive cu totul personale. Acest crucișător greu a fost construit la uzina de construcții navale din Nikolaev în 1976-1982. Apoi, toată construcția de nave militare de suprafață din URSS a fost condusă de tatăl meu. A demisionat din funcția de șef al departamentului 2 principal al Minsudprom în martie 1982. Nava principală a proiectului, Slava, și anume, în memoria cuirasatului rusesc care a apărat eroic arhipelagul Moozund în septembrie 1917, crucișătorul în construcție a fost numit – a fost subiectul mândriei unui tată deosebit. Aceste nave ar neutraliza complet flota de transportatori americani, mi-a explicat el la acea vreme. Rachetele lor vor distruge orice formațiune de transportator la o distanță de zeci de kilometri. Și au apărare antiaeriană aproape 100%. Este cel mai recent cuvânt în tehnologia marinei. Așa a fost la începutul anilor 1980, acum 40 de ani.

Dar, a adăugat tatăl meu, Doamne ferește ca aceste crucișătoare să fie în luptă. Aceasta, ca și armele nucleare, este doar un mijloc de descurajare, doar baza necesară de forță de la care este necesar să se poarte un dialog cu Occidentul privind dezarmarea și cooperarea. Tatăl meu și-a amintit perfect de coaliția Anti-Hitler, în copilărie a trăit în epoca Antantei și a fost un susținător înfocat al cooperării cu țările anglo-saxone, a fost mereu un fan anglo. Îmi amintesc, mult mai devreme de depunerea lui Slava, mi-a explicat în mod confidențial, când eram adolescent: „Construiesc nave pentru Rusia, bolșevicii vor pleca și Rusia va rămâne și atunci ar trebui să fie în alianță cu SUA, Franța și Marea Britanie, ca în 1941-45, ca în 1914-18”.

Și cât de mândru a fost când Slava a escortat nava Maxim Gorki la întâlnirea malteză dintre Mihail Gorbaciov și George W. Bush la începutul lui decembrie 1989. „Aceasta este cea mai bună utilizare a puterii militare – construirea unei păci durabile”, a spus el.

Folosirea unui agent de descurajare antiaerian ca navă de asalt amfibie este în sine o greșeală militară majoră

Tatăl meu a văzut multe în lunga lui viață. A murit în august 2007, la vârsta de 96 de ani. Dar, slavă Domnului, el nu a văzut cât de mediocră și rușinoasă folosește mândria sa, crucișătorul „Slava” – „Moskva” de către actualii strategi ruși. Folosirea unui agent de descurajare antiaerian ca navă de asalt amfibie este în sine o greșeală militară majoră. Mai ales dacă inamicul are rachete de croazieră antinavă, iar sistemele de apărare aeriană ale crucișătorului sunt depășite.

Politica, unul dintre elementele căreia în lumea noastră imperfectă este mijlocul de descurajare, a transformat în Rusia modernă un joc iresponsabil și teribil de soldați, într-o bătălie pe mare, dar nu pe o foaie de hârtie. Nu doar amatorii, ci și complet ignoranți planifică atât politica țării mele, cât și acțiunile forțelor sale armate. În loc să construiască o lume care este bună pentru tine și pentru alții, ei declanșează războaie fie în Cecenia, fie în Siria, fie în Georgia, fie în Ucraina. Ei nu creează, ci doar distrug, își distrug atât propriul popor, cât și alte popoare și devin o rușine și o sperietoare pentru întreaga lume.

Pe vremuri, tatăl meu a îmbrăcat o uniformă de amiral pentru a saluta steagul Sfântului Andrei ridicat din nou pe crucișătorul Slava în 1992. Acum acest drapel a fost coborât. Gloria Rusiei arde în largul coastei Ucrainei. Câți marinari au fost uciși și mutilați – nu știu.

Rezultatul trist și simbolic al jocului iresponsabil al războiului, susținut de poporul Rusiei mele, orbit de propagandă și înnebunit de ambițiile imperiale.

og.ru

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. De-ar gândi toți rușii la fel ca Andrei Zubov, fiul Marelui Constructor al acestui crucișător, nu s-ar fi ajuns la ceea ce s-a întâmplat. Undeva e bine că Marele Constructor nu a ajuns să vadă cum, în ce circumstanțe opera sa a fost distrusă ducându-se la fund. Se vede că blestemul grănicerilor de pe Insula Șerpilor au ajuns la Cel de Sus. Păcat că a luat cu sine câteva sute de marinari nevinovați. O fi fiind un semn de la Dumnezeu pentru acest pitic care se vede un al doilea Napoleon. Dumnezeu nu bate cu bățul, El știe ce face.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *