Internațional

(ANALIZĂ) De ce ezită americanii să atace câmpurile de petrol ale ISIS?

Numai că, în loc să bombardeze câmpurile de sonde aflate sub controlul grupării teroriste, avioanele de vânătoare americane s-au îndreptat spre un convoi de 300 de cisterne ale contrabandistilor, timp în care liderii ISIS îşi încasaseră deja banii, relatează Quartz.

Piaţa internă

Nimeni din afară organizaţiei teroriste nu ştie cu exactitate câţi bani obţine Statul Islamic din contrabandă cu petrol extras din câmpurile de sonde controlate atât în Irak, cât şi în Siria.

Într-o estimare efectuată de analiştii Financial Times se vorbeşte totuşi de o cifra de 1,5 milioane de dolari încasări zilnice, într-un an veniturile teroriştilor ridicându-se la aproape o jumătate de miliard de dolari.

Calculele făcute de analişti estimează că gruparea teroristă reuşeşte să extragă zilnic între 34.000 şi 40.000 de barili pe care îl vinde către contrabandişti la un preţ cuprins între 20 şi 45 de dolari/baril.

Doar o mică parte din producţia de petrol a grupării teroriste este vândută pe pieţe externe, contrabandiştii aflaţi în relaţie cu ISIS alimentând piaţă internă, inclusiv forţe guvernamentale ale regimului Assad din Siria.

Pagube colaterale

Aviaţia americană a ezitat în multe cazuri să atace direct instalaţiile din câmpurile petroliere controlate de Statul Islamic, pe motiv că acestea ar fi greu de repus în funcţiune după eliminarea teroriştilor din zona.

S-a concentrat, în schimb, pe ţinte colaterale, aşa cum sunt rafinăriile din zona, dar şi aceste atacuri au avut un impact limitat, surse din regiune confirmând că ISIS a recurs la aducerea în zona a unor rafinării mobile instalate pe trailere.

Până la atacurile din 13 noiembrie din capitală Franţei, raidurile aeriene derulate de SUA în Siria şi Irak au ţintit şi câteva instalaţii din câmpurile de sonde controlate de ISIS, în special staţii de pompare şi câteva instalaţii de extracţie.

Acum însă, ţintele par să fie convoaiele contrabandistilor, o strategie care s-ar putea să afecteze doar partenerii direcţi de afaceri ai grupării teroriste, dar nu şi pe membrii şi liderii acesteia.

România, un exemplu clar

Strategia de acum a US Air Force diferă radical de cea adoptată în urmă cu peste 70 de ani, când bombardamentele avioanelor americane au ţintit direct câmpurile petroliere controlate de nazişti.

În cel de-Al Doilea Război Mondial, aviaţia americană a ajutat la blocarea maşinăriei de război a lui Hitler prin bombardarea repetată a câmpurilor de sonde de pe Valea Prahovei din România, principala sursă de alimentare cu carburanţi a Germaniei naziste.

Chiar dacă germanii şi aliaţii lor au intervenit constant pentru a repune în funcţiune sondele distruse de avioanele americane, în cele din urmă producţia de petrol din România a fost redusă la minim.

După război, instalaţiile de extracţie de pe Valea Prahovei au fost repuse în funcţiune, industria petrolieră din România revenindu-şi la normal în scurt timp.

sursa: business24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *