Internațional

(ANALIZĂ) În ce condiţii se va închide ruta migratorie din Balcani

Este "poate ce se întâmplă chiar în acest moment", a adăugat Gjorge Ivanov, a informat ediţia on-line a publicaţiei germane, potrivit Agerpres.

Macedonia se află în prima linie pe ruta Balcanilor, folosită de candidaţii la azil care sosesc pe insulele greceşti dinspre coastele Turciei cu scopul de a ajunge în Europa Occidentală. Plafonul de refugiaţi este departe de a fi atins, a precizat luni seară Ministerul austriac de Interne, numărul solicitanţilor de azil înregistraţi de la începutul anului ridicându-se la "aproximativ 12.000", mai puţin de o treime din plafonul anual fixat de Viena.

În prezent, numărul acestora progresează lent, în urma unui control întărit al afluxului de migranţi atât la frontiera Austriei cât şi în amonte. Austria, care şi-a declarat dispoziţia de a primi până la 37.500 de refugiaţi în acest an, a introdus pe 19 februarie cote limitând accesul pe teritoriul său la 80 de solicitanţi de azil şi la 3.200 de migranţi în tranzit pe zi.

După exemplul Austriei, Croaţia, Slovenia (membre ale UE), Macedonia şi Serbia au hotărât la rândul lor săptămâna trecută să limiteze numărul migranţilor autorizaţi pe teritoriul lor, provocând tensiuni la frontiere. Luni, sute de migranţi au încercat să pătrundă în forţă în Macedonia dinspre Grecia, înainte de a fi respinşi cu gaze lacrimogene.

Preşedintele Gjorge Ivanov a apărat decizia ţării sale de a impune aceste restricţii. "Am luat propriile decizii. Pe timp de criză, fiecare ţară trebuie să găsească propriile soluţii", a declarat el. Dacă Skopje nu ar fi făcut nimic, "Macedonia ar fi fost invadată de refugiaţi", a mai afirmat şeful statului. 

sursa: romanialibera.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *