DIVERSETimpul Liber

Aplicația ChatGPT și în română poate fi ucigașul lui Google?

ChatGPT este o aplicație, un software, care folosește inteligența artificială pentru a crea răspunsuri de tip chat utilizatorilor, precum răspunsuri la întrebări, traducerea automată a unor texte, dar și conceperea unor referate sau povești, dar și scrierea unui cod într-un limbaj informatic.

Unii experți se întreabă dacă acest instrument nou apărut pe piața tehnologiei, care a atins pragul de 1 milion de utilizatori în doar 5 zile ar putea deveni o amenințare pentru motorul de căutare Google, gigantul american din tehnologie.

Însă experții de la The Decoder susțin că deocamdată ChatGPT nu reprezintă vreun pericol pentru Google, primul având unele limitări, neavând acces la internet, dar și faptul că acest nou program nu va mai fi gratis, potrivit The Decoder.

Totuși, creatorul Gmail, Paul Bucheit a emis o părere neașteptată despre noua aplicație ChatGPT: ”Acesta este sfârșitul Google. La fel cum Google a făcut ca Pagini aurii să cadă în desuetudine, ChatGPT va face asta cu Google”.

Să menționăm faptul că software-ul ChatGPT s-a lansat în noiembrie 2022, iar după primele 5 zile adunase deja 1 milion de utilizatori, cifră atinsă de Facebook de-abia după 10 luni.

ChatGPT este o interfață ușor de folosit, fiind și un intrumewnt educativ, el putând răspunde la întrebări din diverse domenii de activitate, precum știință, istorie, tehnologie. Software-ul poate fi folosit în mai multe limbi, inclusiv în limba română, iar mesajele sale fiind de o acuratețe ridicată, folosind și diacriticele limbajului nostru.

Însă, Google nu își face griji în privința unei concurențe din partea ChatGPT, deși Microsoft a finanțat cu 1 miliard de dolari dezvoltarea acestei aplicații bazate pe inteligență articială (AI) și vrea să investească încă 10 miliarde de dolari.

Și asta, deoarece Google a lucrat de mulți ani cu inteligența artificială, dezvoltând două soft-uri denumite PaLM și LaMDA. Potrivit experților gigantului tehologic american, aplicațiile sale sunt la fel de puternice precum ChatGPT produs de OpenAI.

Google are 2 softuri cu inteligență artificială

ChatGPT este un bot AI care excelează în procesarea limbajului natural și a răspunsului uman. În schimb, Google este un motor de căutare care preia informații relevante pentru o interogare din miliarde de pagini web.

ChatGPT a declanșat și primul scandal, după lansarea sa. Astfel, Departamentul Educației din New York, Statele Unite, a interzis folosirea software-ului ChatGPT, siteul acestuia fiind blocat pe toate rețelele și dispozitivele din mediul școlar și universitar de aici.

Fiind cel mai mare sistem școlar din Statele Unite, hotărârea departamentului din New York City ar putea fi una potențial importantă, deoarece educatorii și creatorii din întreaga lume se gândesc la implicațiile tehnologiei. Mulți profesori se tem că ChatGPT va fi accesat de elevi și studenți pentru a scrie lucrări întregi, în mod ilegal.

Într-o întâlnire internă, CEO-ul Alphabet, Sundar Pichai, și directorul AI al Google, Jeff Dean, au vorbit acum cu angajații Google despre popularitatea ChatGPT și posibilele implicații pentru propria lor companie. Potrivit acestora, propriile modele AI ale Google, cum ar fi PaLM și LaMDA, sunt la fel de puternice ca ChatGPT al celor de la OpenAI.

Până acum, însă, Google a decis să nu publice modelele AI deoarece nu sunt suficient de fiabile și au părtiniri sociale. Pichai și Dean reafirmă această poziție: Google trebuie să fie mai conservator decât un start-up precum OpenAI din cauza potențialelor daune aduse imaginii sale.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *