Actualitate

Ar putea Rusia să invadeze Moldova? Al doilea front – Ce se întâmplă în Transnistria și care sunt amenințările la adresa Ucrainei

Încă de la începutul agresiunii ruse, Kievul a avertizat că Moscova nu se va limita doar la Ucraina. Se pare că „eliberatorii” ruși sunt gata să ia în serios Moldova. Transnistria, care, de drept, rămâne un teritoriu moldovenesc, este în fierbere de câteva zile.

„Dacă la începutul piesei există o armă atârnată de perete, atunci ea trebuie să tragă”, a scris scriitorul rus Anton Cehov. Transnistria este astăzi acea armă. Timp de douăzeci de ani, republica nerecunoscută a „atârnat” și, se pare, Rusia a decis că este timpul să tragă.

Primele provocări

Nu se poate spune că aceasta a fost o surpriză completă pentru Ucraina. Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a monitorizat constant enclava Federației Ruse din Moldova și încercările Moscovei de a reînnoi forțele prin recrutarea de oameni în Transnistria .

Pe 22 aprilie, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a declarat deja direct: Rusia poate folosi teritoriul enclavei separatiste pentru agresiune împotriva Ucrainei. În confirmarea datelor informațiilor ucrainene, comandantul adjunct al trupelor din Districtul Militar Central al Federației Ruse, generalul-maior Rustam Minnekaev a spus clar că armata rusă, după „stabilirea controlului deplin asupra Donbasului și a Ucrainei de Sud”, ar trebui să rupă printr-un coridor către nerecunoscuta republică, unde „se notează fapte de hărțuire populație de limbă rusă”.

Și deși Moldova a calificat astfel de acuzații „nefondate” și „inacceptabile”, provocările din Transnistria nu au întârziat să apară: pe 25 aprilie, primele explozii au tunat în capitala republicii nerecunoscute, Tiraspol. Se presupune că, lansatoare de grenade au avariat clădirea în care se află birourile „Ministerul Securității de Stat” și o filială a „Serviciului Federal de Securitate” rus.

Anticipând posibile acuzații la adresa Ucrainei, serviciile secrete ucrainene au publicat un document care mărturisește implicarea serviciilor speciale ruse în organizarea exploziilor.

Provocări anti-ucrainene în stil moscovit

„În mod evident, acest caz face parte dintr-o serie de evenimente provocatoare organizate de FSB pentru a stârni panica și sentimentele anti-ucrainene. Conform intenției autorilor, ar trebui să justifice războiul de pe teritoriul Ucrainei sau să implice republica separatistă în ostilități: fie ca teritoriu cu o anumită rezervă de mobilizare, fie ca teritoriu din care trupele ruse pot desfășura atacuri pe teritoriul ucrainean”, a menționat Direcția Principală de Informații a Ministerului Ucrainean al Apărării.

Deja pe 26 aprilie, exploziile au tunat în satul Maiac – două turnuri de comunicații au fost aruncate în aer. După aceea, conform informațiilor Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, gruparea rusă din Transnistria a fost pusă în alertă totală.

La acea vreme, Ministerul rus de Externe a declarat că este îngrijorat de situația din Transnistria.

„Probabil, în spatele acestui lucru se află acele forțe care nu sunt interesate de stabilitatea în această regiune și ar dori să creeze un alt centru de tensiune”, a declarat cinic Andrei Rudenko, adjunctul lui Lavrov.

Întrebat dacă Moscova vede bombardamentele transnistrene ca o încercare de a trage regiunea într-un „conflict în Ucraina”, el a răspuns: „Am dori să evităm un astfel de scenariu”.

Politica intimidării

De altfel, nu se poate exclude ca unul dintre pașii următori să fie un atac cu rachete rusești pe teritoriul Transnistriei. Cu siguranță – cu victime în rândul populației civile. Serviciile speciale ruse pregătesc locuitorii locali pentru un astfel de scenariu deja de câteva zile: oamenii primesc SMS-uri „în numele” Forțelor Armate ale Ucrainei sau Serviciului de Securitate al Ucrainei, în care sunt avertizați despre o lovitură de „rachetă și artilerie”. și „recomand cu tărie” evacuarea „în regiuni mai sigure”. Se presupune că cei care rămân în orașele lor vor fi clasificați drept grupuri de sabotaj și lichidați fără avertisment .

Având în vedere că astfel de mesaje sunt răspândite în mod activ de resursele informaționale de propagandă rusă, nici Ucraina și nici Moldova nu au nicio îndoială cu privire la autor.

“Analiza noastră sugerează că există tensiune între diferite forțe din Transnistria, interesate de destabilizarea situației. Acest lucru face regiunea vulnerabilă și creează riscuri pentru Moldova. Condamnăm orice provocări și încercări de a implica Moldova în acțiuni care ar putea pune în pericol pacea în țară” , – a declarat președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, după ședința Consiliului de Securitate al țării.

În același timp, ceea ce nu este surprinzător în lumina sentimentelor pro-ruse din țară, ea nu a fost niciodată în stare să rostească cuvântul „Rusia”.

Însă deputatul parlamentului moldovean, Oazu Nantoi, în emisiunea unuia dintre posturile TV ucrainene, nu a ezitat în expresii. Potrivit acestuia, nici Moldova, nici Ucraina, nici măcar enclava separatistă nu beneficiază de agravarea situației republica marionetă.

„Regimul de la Tiraspol este specializat în contrabandă, nu în război”, a spus el.

Mai mult decât atât, pe internet circulă deja informații că chiar și președintele RMN, Vadim Krasnoselski, ar fi primit cetățenia ucraineană, întrucât a cumpărat mai multe obiecte imobiliare din regiunea Odesa și „spera să meargă acolo, în Ucraina, să scape în liniște. .” Dar planurile au fost întrerupte de război. Și acum, sub presiunea rusă, trebuie să spună ce cer curatorii ruși.

„Rămâne de presupus că acestea sunt serviciile speciale ruse, care se simt ca acasă pe malul stâng al Nistrului, încearcă să stârnească situația, să oblige Ucraina să tragă niște forțe în Transnistria și să-și slăbească apărarea acolo unde războiul continuă”, a spus deputatul parlamentului moldovenesc .

Totodată, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că este pe deplin de acord cu opinia președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, cu privire la situația actuală. Și a adăugat că forțele ruse din Transnistria sunt pregătite constant de mulți ani și așteaptă ordine. „Dar noi le cunoaștem puterea. Forțele armate ucrainene sunt pregătite și nu se tem de ele”, a spus Zelensky.

Atacul de imitație sau lot real?

Prin provocări în Transnistria, Rusia urmărește mai multe scopuri. Una dintre ele este distragerea atenției. Vorbim despre actori externi (pentru a distrage atenția globală de la situația din Ucraina) și despre Ucraina însăși (pentru a forța transferul de forțe din alte zone critice, unde armata rusă trebuie să se laude doar cu controlul pe termen scurt al unui anumit sat), și despre piața internă rusă (pentru a demonstra „reușitele unei operațiuni speciale” pentru a justifica războiul și a actualiza tema mobilizării, care merge foarte încet). Dar dacă cetățenii Federației Ruse înghit vreo erezie, atunci nu este suficient ca Occidentul colectiv să arate pur și simplu imaginea potrivită. În acest context, încă nu poate fi exclusă o escaladare militară în republica separatistă.

Pe de o parte, experții militari amintesc: contingentul militar din Transnistria, controlat de Rusia, este atât de mic încât nu există forțe acolo care să atace Ucraina.

„Acum, pe teritoriul acestei republici nerecunoscute există aproximativ două grupuri de batalioane cu un număr mic de tancuri. În principiu, nu au arme atât de grele pentru a începe un război și a ataca Odesa”, spune istoricul militar Mihail Jirokhov.

“Există un contingent de ocupație pe teritoriul RMN, care se află în subordinea Statului Major al Federației Ruse. Este vorba despre 1.200 de oameni ai Forțelor Armate ale Federației Ruse, care au fost numiți “garanti” ai stabilității în transnistria. Dar sunt prea slab înarmați, nemotivați și deja foarte corupți.

Există și structuri paramilitare de putere ale transnistriei, dar nu sunt subordonate direct Rusiei. Nu au arme grele, nu există unități elementare care să conducă operațiuni ofensive. Orice ofensivă cu un astfel de contingent va fi rapid neutralizată de Forțele Armate ale Ucrainei”, a declarat fostul șef al Serviciului de Informații Externe al Ucrainei, generalul Armatei Mykola Malomuj.

Pe de altă parte, sarcina principală a forțelor menționate mai sus poate să nu fie atacul propriu-zis asupra regiunii Odessa, ci imitarea acesteia.

Există o încercare de a crea o aparență de al doilea front pentru Ucraina. Ei vor să ne creeze un fel de amenințare din transnistria, astfel încât să ne deturnăm trupele. Dar ei nu vor efectua o ofensivă, vor imita o ofensivă”, sugerează expertul militar Oleg Jdanov.

Deoarece nu a fost o plimbare ușoară pentru armata rusă în Ucraina, este imposibil să se declare triumfător „taierea” și controlul întregului sud al Ucrainei, deoarece debarcarea planificată la Odesa s-a încheiat cu distrugerea navei amirale a Flotei Mării Negre al Federației Ruse, crucișătorul „Moskva”.
Dar dacă mai devreme s-a planificat ca contingentul militar rus al RMN să meargă în Ucraina doar pentru a întări operațiunea terestră de cucerire a Odesei, acum poate juca rolul de „acoperire” pentru transferul principalelor forțe rusești.

Aici și opiniile experților militari diferă. Având în vedere munca extraordinară a apărării aeriene ucrainene, este puțin probabil ca Rusia să îndrăznească să transfere în Transnistria arme grele și personal cu avioane de transport militar (chiar și sub acoperirea Kalibr, Iskander și avioane de luptă). E prea riscant. „Deși nu ar trebui să excludem complet o astfel de opțiune”, crede Nikolai Malomuj.

Dar să începi să te încurci cu forțele Transnistriei lângă estuarul Nistrului sau la gura Nistrului poate deveni o acoperire pentru transferul de trupe în Basarabia, de exemplu, cu elicoptere. Acest scenariu se potrivește și cu faptul că, pe 27 aprilie, Rusia a repetat lovituri cu rachete asupra podului feroviar peste acest estuar din Zatoka, regiunea Odesa, „decupând astfel” logistic trei regiuni din Basarabia .

Și deși scepticii au puțină încredere într-un astfel de scenariu, armata ucraineană, aparent, nu intenționează să verifice cât de real este. De aceea, apărătorii Ucrainei au lovit pozițiile invadatorilor, care se află în Marea Neagră, pe insula Şerpilor. Potrivit comandamentului operațional „Sud”, au lovit centrul de control și au distrus sistemul inamic de rachete antiaeriene „Strela-10 ”.

Operațiunea de ocuparea a Aeroportului Chișinău?

O altă sarcină a forțelor transnistrene controlate de ruși ar putea fi capturarea aeroportului din Chișinău. Scopul este același – de a deschide oportunități pentru transferul nelimitat al forțelor ruse către un nou cap de pod.

Desigur, o astfel de operațiune echivalează cu declararea războiului Moldovei. „Va fi o agresiune directă împotriva Moldovei. Fără motivație. Atunci nu numai că întreaga lume se va ridica, dar NATO își va debloca cu siguranță neutralitatea. Acesta va deveni al doilea front al Rusiei între două blocuri puternice”, crede Nikolai Malomuj.

Experții militari se îndoiesc că Kremlinul ar face un astfel de pas. Dar ultimele două luni au arătat că Rusia nu are nimic de pierdut și orice, chiar și cel mai nebunesc scenariu, poate deveni realitate. Deci nimic nu poate fi exclus 100%.

Mai mult, dacă vorbim despre obiectivele Federației Ruse în Ucraina, un nou „hot spot”, și chiar mai aproape de „granițele” NATO, poate atrage atenția Occidentului colectiv. Și pentru Ucraina, acest lucru ar putea însemna o slăbire atât a asistenței militare, cât și a asistenței pentru sancțiuni. Un val de noi migranți deja din Moldova, nevoia de a lua decizii dificile pentru țările NATO, în primul rând, România, nevoia de sprijin financiar din partea unui alt stat european – toate acestea vor ajuta la „uitarea” de catastrofa umanitară de la Herson și Regiunea Lugansk, distrugerea lui Mariupol, atrocitățile rușilor de la Harkov și genocidul ucrainenilor în toate orașele ocupate de armata rusă.

Tatiana Urbanskaya, Anastasia Svetlevskaya (unian.net)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *