Cultură

Arcadie Suceveanu: „Vrem să reluăm dialogul care a existat între scriitori şi cititori”

„La Casa Scriitorilor, mi-a spus el, am început renovarea unor părţi din clădire. Acum reparăm birourile administraţiei USM, dar asta nu înseamnă că am lăsat într-o parte problemele de creaţie”, zice Arcadie Suceveanu. Astfel, continuă derularea proiectului realizat împreună cu Compania „Moldcell”. E vorba de întâlniri ale scriitorilor cu cititorii de la sate şi oraşe. Până la sfârşitul anului, în cadrul acestui proiect, vom acoperi 15 raioane. Întâlnirile au loc la grădiniţe, şcoli, licee, case de cultură şi în alte instituţii. Ele au început la Briceni, la baştina regretatului poet Grigore Vieru, Pererâta, ca să continue la Bălţi, Floreşti, Criuleni şi în alte localităţi. „În acest mod, vrem să reluăm dialogul care odinioară a existat între scriitori şi cititori”, a afirmat preşedintele USM.

În acelaşi timp, către Ziua Limbii Române, va fi editată „Cartea poeziei 2011”, o tradiţie care a fost abandonată multă vreme. Pentru această sărbătoare, dar şi pentru aniversarea a 20-a de la declararea Independenţei R. Moldova, se pregătesc o suită întreagă de manifestări. Invitata de onoare a acestora este Ileana Mălănciou, o scriitoare importantă de peste Prut, care niciodată n-a fost la Chişinău. În cadrul manifestărilor, va avea loc şi colocviul Blaga.

„Am tot mai puţin timp pentru creaţie, ne mărturiseşte scriitorul. Încerc să finalizez nişte proiecte pe care le-am demarat mai demult, înainte de a deveni preşedinte al USM. Este vorba de o carte nouă de poezie pentru maturi la care lucrez de mai mulţi ani şi pe care am finalizat-o, în fond, şi acum vreau să mă uit cu ultimul ochi la cuprins şi, poate, la sfârşitului anului o scot de sub tipar”, ne-a declarat el. Totodată, lucrează la o carte de versuri pentru copii, pe care i-a solicitat-o Editura „Prut Internaţional”. „Mai scriu pentru rubrica mea de la revista „Sud-Est Cultural”, o rubrică trimestrială, de eseuri. În rest, am ieşit în vacanţă şi vreau să plec la mama, în Bucovina, iar pe urmă – la Sovata sau la Slănic-Moldova”, ne-a mai spus distinsul scriitor.

Arcadie Suceveanu este laureat al mai multor premii literare naţionale şi internaţionale. În 1995, pentru volumul „Eterna Danemarcă” a fost distins cu Premiul „Mihai Eminescu” al Academiei Române, iar în 1998, pentru cartea „Arhivele Golgotei” – cu Premiul Naţional pentru Literatură. Din 2005, este şi preşedinte al Filialei Chişinău a Uniunii Scriitorilor din România. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *