Război

Arheologii israelieni ajută la găsirea rămășițelor victimelor atacului Hamas

Într-o casă incendiată și fără acoperiș din kibbutzul Be’eri, echipe de arheologi israelieni caută printre cenușă și moloz. Acestea caută rămășițe umane, în speranța de a identifica victimele care încă lipsesc după o lună de la atacul mortal al Hamas.

Be’eri este una dintre comunitățile cele mai afectate de atacatorii Hamas care au dat buzna la granița dintre Israel și Gaza la 7 octombrie, ucigând aproximativ 1.400 de persoane și luând peste 240 de ostatici, potrivit bilanțului israelian.

Mașini contorsionate și mutilate încă se află pe drumurile din kibbutz, unele case sunt distruse de foc, altele sunt străpunse de gloanțe. Bicicletele copiilor sunt încă împrăștiate printre dărâmături, cioburi de sticlă spartă și muniții neexplodate.

În Be’eri, ca și în satele învecinate Kfar Aza și Nir Oz, atacatorii au tras în familiile care se refugiaseră în camerele de siguranță și au incendiat casele. De asemenea, au incendiat mașini la un festival de muzică unde au murit 260 de persoane.

Echipele de salvare au găsit cadavre arse în diferite locuri, dar, având în vedere că numeroase persoane sunt date dispărute, armata israeliană a chemat în urmă cu două săptămâni arheologi de la Autoritatea Israeliană pentru Antichități (IAA) pentru a ajuta la căutările meticuloase și delicate.

Până în prezent, ei au ajutat la identificarea a 10 victime, spun ei, lăsând aproximativ 25 de persoane încă neidentificate.

“Am intrat în casele arse”, a declarat arheologul Joe Uziel, “căutând chiar și cele mai mici dovezi care ne-ar putea ajuta să identificăm persoanele dispărute, fie că este vorba de obiecte personale, cum ar fi bijuterii și altele asemenea, fie că este vorba de resturi de oase care au fost fracturate de căldură.”

Ajutați de soldați, experții au împărțit zonele în zone de căutare, la fel cum ar fi făcut-o la o excavare, și au început să caute și să cerne.

Nu a fost ușor, a spus Uziel.

“Este un sentiment amestecat de: vrei să găsești ceva sau nu vrei să găsești ceva. Pentru că, dacă găsești ceva, înseamnă că ai stabilit că cineva a dispărut și, în același timp, dacă nu găsești pe cineva înseamnă că acesta rămâne în acest limbo al necunoașterii”.

“Oricât de dificil ar fi acest lucru”, a adăugat el, “este satisfăcător să știm că poate putem aduce un ajutor și o încheiere pentru aceste familii care au pierdut atât de mult.”

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *