CSI / Rusia

„Arma Diavolului” a lui Putin a eșuat. Moscova a lansat o rachetă balistică intercontinentală Satan II în timpul vizitei lui Biden la Kiev

Rusia a efectuat luni, în timp ce preşedintele SUA, Joe Biden efectua o vizită în Ucraina, un test al unei rachete balistice intercontinentale care pare să fi eşuat, potrivit a doi oficiali americani familiarizaţi cu acest subiect, relatează CNN.

În prealabil, Rusia a anunţat SUA despre lansare prin intermediul liniilor de comunicare specifice, a declarat un oficial.

Un alt oficial a precizat că testul nu a reprezentat un risc pentru Statele Unite, aşa că Washingtonul nu a considerat exerciţiul ca fiind o anomalie sau o escaladare.

Testarea rachetei SARMAT, supranumită Satan II în Occident şi capabilă să transporte mai multe focoase nucleare, pare însă să fi eşuat, au mai spus oficialii.

Racheta a mai fost testată cu succes şi dacă acesta ar fi funcţionat, oficialii americani cred că preşedintele rus Vladimir Putin ar fi subliniat testul în discursul său de marţi despre starea naţiunii.

Putin nu a făcut însă nicio menţiune despre lansare în discursul său, care a durat aproximativ două ore.

În schimb, acesta a anunţat că Rusia îşi va suspenda participarea la tratatul de reducere a armelor nucleare New START pe care îl are cu Statele Unite, punând în pericol ultimul acord rămas în vigoare ce reglementează cele mai mari două arsenale nucleare din lume.

Ce sugerează noul test

Momentul în care a avut loc testul sugerează că SUA şi Rusia au comunicat prin mai multe canale diferite la începutul acestei săptămâni în scopul evitării unui incident neintenţionat.

Şi oficialii americani i-au notificat pe ruşi duminică seara, cu câteva ore înainte de vizita lui Biden la Kiev, că preşedintele va face deplasarea în capitala ucraineană, după cum a declarat luni consilierul pentru securitate naţională Jake Sullivan.

Putin a anunţat teste ICBM reuşite în trecut, inclusiv în aprilie anul trecut, la doar câteva luni după ce Rusia a invadat Ucraina.

Ce este racheta balistică intercontinentală SARMAT

Acel test a fost făcut, de asemenea, cu racheta SARMAT, care a fost dezvăluită pentru prima dată în 2016 şi despre care presa de stat rusă a spus că are o rază de acţiune de peste 11.000 de kilometri.

Racheta poate transporta un focos de 100 de tone şi a fost proiectată să fie succesoarea rachetei balistice intercontinentale R-36M Voevoda.

Putin a avertizat anul trecut că racheta „va da de gândit celor care încearcă să ameninţe Rusia”. La vremea respectivă, experţii occidentali au descris testul din 2022 ca fiind o „sabie nucleară” şi a fost perceput ca o încercare de a distrage atenţia de la eşecurile militare ale Rusiei din acea perioadă, cum ar fi scufundarea navei sale amiral din Marea Neagră, Moskva.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *