CSI / Rusia

Articolul apărut și dispărut rapid din „Izvestia” demonstrează că are loc o bătălie nebună pentru putere în Kremlin

De Ziua Rusiei, 12 iunie, pe site-ul ziarului Izvestia a apărut un articol, semnat cu numele prim-adjunctului șefului administrației prezidențiale, Serghei Kirienko. Textul, intitulat „Apelul lui Serghei Kirienko de Ziua Rusiei”, spunea că „întreaga Rusia va reconstrui Donbasul distrus de fasciști” și se vor cheltui trilioane de ruble care „vor fi alocate din bugetul rus, chiar și cu prețul unei scăderi temporare a nivelului de trai al țării”. Puțin mai târziu, textul a dispărut de pe site, iar editorii au anunțat un atac hacker. Corespondentul special al Meduza, Andrei Perțev, le-a cerut surselor sale să explice despre ce este vorba.

„Lucrând astăzi la anexarea de noi teritorii la Patria noastră, ca nimeni altul, înțeleg profund: Mariupol, Melitopol, Berdiansk, Herson, Simferopol și Sevastopol nu sunt doar nume. Aceasta este tragedia comună a rușilor, despărțiți unii de alții timp de zeci de ani prin deciziile politice circumstanțiale ale cuiva, din cauza cărora s-au trezit separați de patria lor istorică prin interdicții forțate de a vorbi limba maternă, de a iubi poeții dragi, de a cânta cântece pe care le cunosc. Nu se va mai întâmpla. Sunt gata să garantez asta azi, mâine, peste zece ani”.

O astfel de promisiune a apărut pe site-ul Izvestia, în 12 iunie 2022. Articolul a fost intitulat concis: „Apelul lui Serghei Kirienko de Ziua Rusiei”.

În acest text, autorul promite să organizeze referendumuri pentru aderarea la Rusia în autoproclamatele DPR și LPR, precum și în regiunile Herson și Zaporojie din Ucraina.

„Toată Rusia va reconstrui Donbasul distrus de naziști. Da, va costa câteva trilioane de ruble. Dar acești bani vor fi alocați de la bugetul rus – chiar și cu prețul unei scăderi temporare a nivelului de trai al țării”, asigură el.

Kiriienko atinge și agenda internațională: „Chestiunile ce țin de voința rușilor din regiunile Herson și Azov nu pot face obiectul unor negocieri. La fel ca problema Taiwanului chinez, care este ridicată de liderul Republicii Populare Chineze, Xi Jinping. La fel ca problemele insulelor din Marea Mediterană, care sunt ridicate de președintele Recep Tayyip Erdogan.”

„Partea rusă a sprijinit Inițiativa de securitate globală propusă de Xi Jinping, care se bazează pe principiile indivizibilității securității, pe care le susținem în mod constant. Cu toate acestea, în SUA, acest lucru este ignorat. Aceasta înseamnă că Occidentul este cel care alege calea confruntării, încercând să-și impună viziunea asupra viitorului și interesele sale asupra celor două puteri nucleare: Rusia și China”, se arată în textul respectiv.

Materialul a dispărut rapid de pe site-ul Izvestia, iar apoi editorii „au negat existența” apelului în numele lui Kirienko și au explicat incidentul ca pe un atac de tip hacker. Canalul de telegram Izvestia susține că:

„Un grup de intruși a încercat să preia mai multe conturi de muncă ale angajaților Izvestia și să posteze o serie de materiale cu care editorii site-ului nu avuseseră nimic de-a face. O parte din informații au fost publicate, dar angajații Izvestia MIC au descoperit rapid conturile compromise și au eliminat amenințarea la adresa securității site-ului”.
Patru surse Meduza, apropiate Administrației Prezidențiale (AP), susțin, de asemenea, că acel articol nu fusese un apel oficial al lui Serghei Kiriienko. Două surse indică faptul că funcția de prim-adjunct al șefului Administrației Prezidențiale nu presupune, în principiu, asemenea demersuri.

„Însuși titulatura de apel indică un fals – președintele poate face un apel public. În plus, de Ziua Rusiei trebuie felicitată Rusia, nu să te întorci către cineva necunoscut în legătură cu asta. Dar Serghei Kirienko nici măcar nu poate felicita masele largi, nu poate proceda la asta”, explică unul dintre interlocutori.

O altă sursă atrage atenția asupra faptului că textul atinge chestiuni pe care prim adjunctul Administrației Prezidențiale nu le poate discuta public: „Funcționarii nu pot interveni într-un domeniu în care nu au nicio responsabilitate”, Kirienko nu poate spune nimic pe politica externă, în afară de generalități. De asemenea, nu poate vorbi despre dificultățile din economie, aceasta ține de sfera guvernului”.

Doi interlocutori apropiați Administrației Prezidențiale și o sursă apropiată guvernului consideră că materialul de pe site-ul Izvestia a fost postat nu de hackeri străini (de exemplu, ucraineni care să fi spart site-urile mass-media ruse după începutul războiului), ci de către spărgători angajați de adversarii grei ai lui Kirienko .

„Activitatea sa publică îi enervează pe mulți, Kirienko caută în mod clar favorurile președintelui și are acces la el. Faptul că este curator peste Donbas este un semn de încredere, Putin i-a încredințat lui Kirienko o zonă importantă pentru el. Și chiar se învârt și se vor învârti bani serioși pentru reconstrucție. Promovarea lui Kirienko nu este pe placul tuturor”, explică una dintre surse.

Scopul publicării materialului, potrivit interlocutorilor Meduza, este să arate că Kirienko ar fi ieșit public cu un „format prezidențial” și „a ajuns în zone în care nu are autoritate”.

„În general, destul de abuziv. Mai scrie acolo că el, iar nu președintele, lucrează la aderarea teritoriilor. Este clar că cei care îi vor binele vor pune un exemplar pe biroul președintelui. Și poate că pare a fi un este fals, dar dintr-o dată [Putin] are o îndoială – dar dacă este adevărat?”, sugerează un interlocutor Meduza, apropiat Administraţiei Prezidenţiale.

În același timp, una dintre sursele Meduza notează că autorul textului este destul de familiarizat cu opiniile șefului adjunct al Administrației Prezidențiale cu privire la război, agenda internațională și consecințele economice: „Kiriyenko este acum în tabăra războiului și a escaladării, textul îi expune cu adevărat părerile, în cel mai flagrant mod. Dar este clar că nimeni nu va vorbi publicului astfel. Mai ales cu accent pe un rol personal în ceea ce privește alipirea”.

Potrivit acestui interlocutor al Meduza, cu care o sursă apropiată guvernului este de acord, atacul ar fi putut fi inițiat de către „tabăra reconcilierii”. Acum, de exemplu, ea îi include unii dintre cei mai mari oameni de afaceri ruși. „Ar putea arăta audienței că „operațiunea specială” duce la prăbușirea economiei. Că totul se întâmplă în detrimentul bugetului, și deci în detrimentul rușilor de rând”, spune o sursă Meduza apropiată guvernului.

Totodată, unul dintre interlocutorii apropiați Administrației Prezidențiale nu a exclus ca, de fapt, „oamenii lui Kirienko” să se afle și în spatele publicării textului din Izvestia, care să fi făcut acest lucru cu acordul său: „Acesta este rezumatul opiniilor sale. Pe de o parte, un fals evident, pe de altă parte, este aruncat pe agenda publică, aprobare. Toți cei care aveau nevoie au citit acest articol”.

Dmitri Peskov, secretarul de presă al lui Putin, a declarat, pentru Meduza, că președintele „nu a văzut” textul semnat cu numele lui Kirienko.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *