Opinii și Editoriale

Artificii și sacrificii

Am auzit la radio spotul electoral „profesionist” al socialiștilor. Conform acestui spot, ei sunt cu toții profesioniști. Până și Bătrâncea, pe care îl știm toți de pe vremea în care rupea în Parlament harta României mari, ca un adevărat huligan la protestele studențești de prin piețe, la marșurile de legalizare a cânepei. M-aș fi amuzat dacă nu m-aș fi gândit câți „profesioniști” îl vor vota totuși pe Bătrâncea.

Ilan Șor a primit certificatul de integritate. Acest fapt ar trebui consemnat în cărțile cu basme și povești din folclorul lumii, dar în cadrul celor mai năstrușnice. Că nu toată ziua vezi așa ceva. Nu orice hoț e gratificat cu un certificat de integritate. Și doar în Moldova e posibilă o astfel de aberație, când, în același timp, alți candidați sunt respinși din diferite motive.

O altă poveste burlescă e cea cu Andrei Nastas și Andrei Năstase. Andrei Năstase e convins că apariția celuilalt Andrei e o mânărie menită să îi împartă electoratul. În ceea ce mă privește, mă simt jignită de o astfel de ipoteză. Ca și cum ștampila de vot ar nimeri nu în mâinile oamenilor, ci în ale maimuțelor. Dreptul de vot presupune și un bun discernământ. Oamenii știu cu ce nume și sub ce partid candidează cei pe care îi susțin.
Dar în tot acest film, apare și câte o respingere. Nu a lui Ilan Șor, nu a unui candidat cu același nume ca a celuilalt, nu al unui PD-ist, care a reușit să strângă un număr record, de semnături din câteva sate diferite pe parcursul aceleiași ore. Nu. Consiliul Electoral al Circumscripției nr.15 Călărași a refuzat înregistrarea lui Ion Leașcenco în calitate de candidat independent pe circumscripția Călărași. Pe motiv că semnăturile sunt insuficiente. Erau, ce-i drept, suficiente, dar o parte dintre ele au fost anulate. Că e unionist?

Pe aceeași circumscripție au fost înregistrați Nicolae Ciubuc, PDM, Ștefan Bolea, PSRM, Olga Vlasenco, Partidul Șor, Igor Munteanu, blocul ACUM, Iurie Chirinciuc, PL, Valeriu Sava, PCRM. Adică ei sunt în regulă, cu semnăturile la zi. Fără anulări. Doar la Leașcenco e o problemă.
Reporterii de la TV8 au subliniat că „Leașcenco a prezentat 28 de liste cu 652 de semnături, dintre care doar 355 au fost considerate valabile, iar 297 au fost declarate nule. Pentru a fi înregistrați în cursa electorală pe circumscripții uninominale candidații trebuie să prezinte cel puțin 500 de semnături (în cazul bărbaților) și minimum 250 de semnături (în cazul femeilor).” Eu mă tot mir. 297 de semnături nule? De ce nu 300? Să nu bată la ochi?

Oameni buni, dar de ce să mai ieșim noi la vot când se știe deja cine ne conduce? Și pe deasupra vedem bine că unii apar pe liste deși ar trebui să fie în pușcării. Și atunci despre ce fel de alegeri vorbim? Mimăm o democrație inexistentă într-un stat monopolizat. Doar așa, de dragul de a le alimenta puterea celor care vor să convingă partenerii externi că în Moldova e libertate (?) și democrație (?).

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *