Republica Moldova va primi asistență financiară suplimentară de 145 milioane de euro din partea Uniunii Europene. Comisia politică externă și integrare europeană a aprobat corapoartele la proiectele de lege care prevăd acest lucru și va propune plenului Parlamentului ratificarea documentelor.
Asistență financiară va fi utilizată în sprijinul programului de reformă al autorităților, pentru a ajuta țara noastră să abordeze vulnerabilitățile externe și financiare existente. Reformele vor viza sectorul energetic, statutul de drept, climatul de afaceri, administrația publică și piața forței de muncă, ceea ce va facilita avansarea reformelor instituționale și de guvernanță.
Asistență financiară pentru țara noastră constă dintr-un grant de 45 milioane de euro și un împrumut de 100 milioane de euro. Banii vor fi debursați în două tranșe egale. Debursarea tranșelor va depinde de progresele înregistrate de Republica Moldova în implementarea condiționalităților convenite cu UE.
La 14 iunie 2023, Parlamentul European (PE) și Consiliul Uniunii Europene au adoptat Decizia privind acordarea de asistență financiară suplimentară Republicii Moldova, majorând suma totală a asistenței cu 145 milioane de euro. În prezent, pentru Republica Moldova e disponibilă o sumă totală de 295 milioane de euro, dintre care 75 milioane de euro sunt granturi și 220 milioane de euro – împrumuturi.
Proiectele de ratificare a documentelor urmează a fi discutate în ședința plenară a Parlamentului.