ActualitateSocial

Astăzi, tatăl lui Guguță, Spiridon Vangheli, împlinește 90 de ani

Astăzi, 14 iunie, marele scriitor, Spiridon Vangheli aniversează 90 de ani. Cu acest prilej, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, i-a dorit multă sănătate, inspirație și „zbucium creativ”.

„Prin năzbâtiile sale, prin trăiri și atitudine față de ceea ce i se poate întâmpla unui copil, prin rețete de comportament, Guguță a cucerit inimile a milioane de cititori.

Este o măiestrie și o responsabilitate aparte – să scrii pe înțelesul copiilor, să cucerești inima copilului în limba ta, dar mite să fii înțeles și apreciat în peste 40 de limbi și căutat pe rafturile librăriilor în peste 70 de țări ale lumii, unde au ajuns „Isprăvile lui Guguță”, „Steaua lui Ciuboțel”, mai nou, ultima apariție – „Crăița”.

Spiridon Vangheli a reușit să-l înscrie pe Guguță în galeria internațională a personajelor care inspiră copilăria, alături de Pinochio, Mickey Mouse ș.a.

Pentru tot ce a făcut, pentru că a educat, pe lângă propriul copil, încă unul, pe Guguță, pe care l-a oferit literaturii moldovenești și universale, îi mulțumim, îi urăm multă sănătate, inspirație și zbucium doar creativ!”, i-a transmis ministrul Culturii.

Spiridon Vangheli s-a născut pe 14 iunie 1932, în satul Grinăuţi, judeţul Bălţi. A activat în calitate de profesor şcolar, apoi redactor la editurile: „Cartea Moldovenească” şi „Lumina”.

În activitatea sa de peste jumătate de secol, maestrul a scos de sub tipar o serie de volume, printre care: „Băieţelul din coliba albastră”, „Isprăvile lui Guguţă”, „Columb în Australia”, „Guguţă – căpitan de corabie”, „Steaua lui Ciuboţel”, „Guguţă şi prietenii săi”, „Copii în cătușele Siberiei”, „Crăița” etc.

A tradus din poezia şi proza universală pentru copii. Spiridon Vangheli este coautor, împreună cu Grigore Vieru, al unui excelent Abecedar. În 2006, scriitorul a lansat pentru micii cititori, proiectul „Carte de citire şi gândire” pentru clasele I-IV, în patru volume.

Opera sa a fost tradusă în peste 40 de limbi ale lumii şi a apărut în 68 de ţări. Spiridon Vangheli a fost distins cu mai multe premii naţionale şi internaţionale.

Sursa: Jurnal.md


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.