ActualitateExterne

atacuri puternice și în sud

Administraţia Militară Regională Kiev a raportat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, că a fost activat sistemul de apărare antiaeriană, pe fondul unui atac rusesc cu drone.

“A fost detectată deplasarea unor drone inamice. Forțele de apărare aeriană operează în regiune” – se arată în mesajul administraţiei, postat pe Telegram la ora 05:29, relatează Rador Radio România. Deocamdată, nu există informaţii suplimentare.

Atacuri nocturne asupra sudului Ucrainei

Purtătoarea de cuvânt a Forţelor de Apărare “Sud” din Ucraina, Natalia Humeniuk, a declarat că, în noaptea de 24 spre 25 februarie, armata rusă a atacat în două valuri. Iniţial, au fost înregistrate lansări de rachete, iar, ulterior, ruşii au lansat drone Shahed.

“La începutul nopții, inamicul a încercat, cu ajutorul aviației tactice din Marea Neagră, să distrugă apărarea noastră antiaeriană, astfel că a folosit rachete de tip Kh-31P, dar acestea au fost doborâte deasupra mării. Au urmat apoi valuri de drone” – a explicat Humeniuk. Potrivit acesteia, iniţial, primul atac a fost lansat în direcția regiunii Mikolaiv, iar următorul a vizat regiunile centrale şi cele vestice. Primul și al doilea val de atacuri a fost respins cu succes de forțelor de apărare aeriană din sudul Ucrainei. O dronă a fost distrusă în regiunea Herson, alte două – în regiunea Kirovohrad, iar trei drone au fost doborâte în regiunea Mikolaiv.

Armata ucraineană a doborât 16 din 18 drone ruseşti

Forţele Aeriene ale Ucrainei raportează că, în noaptea de 24 spre 25 februarie, forțele armate rusești au atacat teritoriul ucrainean folosind 18 drone de tip Shahed. Forțele de apărare ucrainene au distrus 16 dintre dronele lansate de ruşi. “Ca urmare a luptei antiaeriene, grupuri mobile de foc ale Forțelor de Apărare, unități de rachete antiaeriene și avioane ale Forțelor Aeriene au distrus 16 drone Shahed în spaţiul aerian al regiunilor Poltava, Kiev, Hmelniţki, Mikolaiv, Kirovohrad, Dnipropetrovsk, Zaporijjia și Herson” – au precizat Forțele Aeriene ale Ucrainei.

 

 

Rolul dronelor, la doi ani de război

La 24 februarie se împlinesc doi ani de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina. Conflictul în curs de desfăşurare a readus în atenţie ameninţarea regională reprezentată de revanşismul rusesc şi prezintă provocări la adresa securităţii şi stabilităţii atât în regiune, cât şi în alte părţi ale lumii. Implicaţiile geopolitice sunt imense. Conflictul a stabilit noi repere în ceea ce priveşte modalităţile războiului modern şi a demonstrat din nou cât de periculoasă este lumea în prezent. Think tankul american RAND Corporation a organizat o discuţie cu un grup de experţi despre starea conflictului şi perspectivele acestuia, implicaţiile sale globale, posibilele rezultate şi soluţii şi ce ar putea face Occidentul şi restul lumii acum, în al treilea an de război, dar şi după încheierea ostilităţilor, relatează News.ro.

William Courtney a explicat rolul dronelor în conflict, ele fiind din ce în ce mai folosite: „În 2023, în războiul terestru, ambele părţi au desfăşurat ofensive eşuate în estul şi sudul Ucrainei, lăsând un blocaj pe teren. În războiul naval, dronele inovatoare şi rachetele anti-navă ale Ucrainei au scufundat nave de război din Flota rusă a Mării Negre. Ca urmare, Moscova a mutat unele nave rămase în estul Mării Negre, ajutând la deschiderea drumului pentru ca Ucraina să reia transportul de cereale şi alte transporturi comerciale prin strâmtorile turceşti. În războiul aerian, apărarea Ucrainei a doborât un număr tot mai mare de rachete şi drone ruseşti. Interceptorii Patriot, furnizaţi de SUA, au doborât chiar şi rachete hipersonice Kinjal, despre care Putin afirmase că sunt invulnerabile.”

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *