Externe

Autoritățile ucrainene afirmă că au descoperit armele cu care au fost uciși manifestanții în 2014

Serviciile de securitate (SBU) și parchetul general au anunțat presa că au găsit 23 de puști de asalt Kalașnikov și o armă cu lunetă care au dispărut dintr-o unitate a poliției speciale. Această poliție specială, numită Berkut, a fost dizolvată după baia de sînge din februarie 2014 și agenți ai ei au fost acuzați că au împușcat mortal zeci de manifestanți.

În total, peste 100 de persoane au murit.

Aceste arme, dintre care unele au fost arătate presei, au fost în mîinile polițiștilor Berkut desfășurați în piața Maidan pe 20 februarie, zi în care cincizeci de protestatari au murit, dar expertize suplimentare sînt necesare pentru a verifica dacă ele chiar au fost folosite împotriva manifestanților, a precizat Serghi Gorbatiuk, șeful unui departament de investigații din parchetul general.

Aceste arme, ale căror numere de serie au fost șterse pentru a nu putea fi identificate, au fost îngropate la marginea Kievului, a precizat în fața presei Grigori Ostaficiuk, șeful departamentului de anchetă din cadrul SBU.

O reprezentantă a Amnesty International în Ucraina, Tetiana Mazur, a salutat la televiziune această descoperire a poliției. "Dar nu este suficient", a adăugat ea, subliniind că va fi foarte dificil pentru anchetatori să poată dovedi că aceste arme au fost folosite împotriva manifestanților.

La manifestațiile proeuropene din Maidan, piața centrală din Kiev, s-au strîns de la sfîrșitul lunii noiembrie 2013 pînă în februarie 2014 sute de mii de ucraineni protestînd contra deciziei președintelui de atunci Viktor Ianukovici de a renunța la semnarea unui acord de asociere cu UE și a se întoarce spre Rusia.

Această mișcare de protest a avut ca rezultat căderea lui Ianukovici, care a fugit în Rusia înainte de a fi destituit de parlamentul Ucrainei, amintește France Presse.

Noile autorități prooccidentale din Ucraina au promis să facă rapid lumină în legătură cu baia de sînge din Maidan, dar doi ani mai tîrziu ancheta nu a fost finalizată și niciun înalt responsabil al fostului regim nu a fost adus în fața justiției. Noile autorități de la Kiev au fost criticate puternic din cauza acestei situații, din interiorul țării și din afară.

Sursa: Moldpres


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *