Autoritățile ucrainene i-au refuzat lui Saakașvili statutul de refugiat

Procurorul general a precizat că Saakașvili nu a contestat decizia în instanță, ceea ce înseamna ca „nu mai există circumstanțele speciale“, care să facă imposibilă extrădarea sau expulzarea fostului președinte al Georgiei.
„Avem o știre. Dacă înainte spuneam că Saakașvili are un statut care face imposibilă expulzarea sau extrădarea sa, acum Serviciul de Stat pentru Migrație i-a refuzat statutul de refugiat…”, a spus Luțenko.
Fostul președinte al Georgiei, Mihail Saakașvili, a fost numit de Petro Poroșenko, presedintele Ucrianei, guvernator al regiunii Odesa în 2015. La sfârșitul anului 2016, Saakașvili a demisionat din postul său din cauza unui conflict cu șeful statului ucrainean, pe care l-a acuzat ca acopera corupti.
În iulie 2017, autoritățile ucrainene au anuntat că au retras cetațenia lui Saakașvili.
În septembrie, în ciuda faptului că pașaportul său ucrainean a fost revocat, Saakașvili a reușit să treaca granița Ucrainei prin punctul de control „Șeghini“ împeuna cu un grup de susținători.
Avocații lui Saakașivli au depus imediat cerere de acordare a statutului de refugiat în Ucraina, ceea ce a insemnat ca pe durata examinarii acesteia, fostul președinte al Georgiei nu putea fi extradat (asa cum au cerut autoritatile georgiene) sau expulzat.
La mijlocul lunii octombrie, Saakașivili și susținătorii săi au anunțat o manifestatie de protest „non stop” în fata Radei Supreme de la Kiev. Participanții la acțiune cer anularea imunitatii parlamentare și infiintarea unui tribunal anticorupție.