Externe

Azerbaidjanul a prezentat condițiile de pace în fața delegației armene: Cerințele avute

Negocierile de la Evlah pot conduce la încheierea tratatului de pace dintre Baku și Erevan, proiectul tratatului a fost deja transmis Armeniei, a declarat joi, 21 septembrie, la postul de televiziune Sky News Arabia, reprezentantul președintelui Azerbaidjanului cu însărcinări speciale, Elcin Amirbekov.

”În cadrul întâlnirii au fost discutate formatele de reintegrare a armenilor din Karabah… Credem că acest dialog poate avea un impact pozitiv asupra procesului de pace dintre Armenia și Azerbaidjan.

Cele două țări au început să discute tratatul de pace, care poate pune capăt deceniilor de criză și ostilitate”, a declarat Amirbekov.

După cum a declarat acesta, tratatul de pace dintre țări va conține cinci puncte pe baza dreptului internațional. 

”Noi am predat părții armene proiectul acordului de pace şi așteptăm reacția lor”, a declarat Amirbekov. Potrivit afirmațiior sale, nu este nevoie de un acord separat cu armenii din Karabah.

Cele cinci puncte

”Proiectul de acord de pace dintre Armenia și Erevan constă în cinci puncte principale, condiționate de legislația internațională. Unul dintre cele mai importante puncte ale acestui document este respectul reciproc al celor două state, angajamentul față de acest principiu a fost confirmat de ambele părți”, a subliniat Amirbekov într-un interviu pentru Sky News Arabia.

De asemenea, el a precizat că proiectul de acord ”prevede recunoașterea suveranității celor două țări și a integrității lor teritoriale, pe lângă respectarea frontierelor dintre state” și ”declară neamestecul părților în afacerile interne ale celeilalte părți”.

Solicitările armenilor

Guvernul Armeniei discută cu reprezentanții Karabah problemele privind organizarea evacuărilor populației, dacă este necesar, dar pornește de la faptul că ar trebui să li se garanteze dreptul de a trăi în siguranță și cu demnitate în casele lor.

„Guvernul armean discută probleme umanitare cu colegii din Karabah, precum și problema evacuării celor care doresc să ajungă în Republica Armenia”, a declarat guvernul armean agenției de știri Armenpress, relatează Interfax.

Deciziile vor fi luate în funcție de situație și în funcție de rezultatele negocierilor dintre reprezentanții Karabah, Azerbaidjan și forțele ruse de menținere a păcii.

”Guvernul armean nu a ridicat problema evacuării armenilor din Karabah și consideră că dreptul armenilor din Karabah de a trăi în siguranță și cu demnitate în casele lor ar trebui garantat. Dar, dacă este imposibil pentru armeni să trăiască în Karabah sau în unele dintre ele, se vor lua deciziile necesare. Pentru a implementa un astfel de scenariu, pregătirile necesare sunt în curs de desfășurare, au fost elaborate diverse scenarii”, a spus Guvernul.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *